Депутатът от БСП Антон Кутев изнесе в пленарната зала слово от името на парламентарната си група. В него той цитира извадки от книга на настоящия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Преди да стане близък до ГЕРБ, Тодоров написа книга, която бе изключително критична към ГЕРБ.

"ГЕРБ са точно шайка - група хора, обединени от престъпни цели. Какъв премиер на демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години? Думите не са мои, те са от 2013 г. на ваш колега, сега депутат от ГЕРБ. Човекът е написал и издал цяла книга", каза Кутев.

Причина за неговия гняв бе изказване на Тодоров от парламентарната трибуна миналия петък, в което той обяви БСП за нагла, безсрамна и небългарска партия, която е клала народа, "както турчин не го е клал".

"Тук не сме читалня, който иска да я чете, да си я закупи."

С тези думи зам.-шефът на парламента Цвета Караянчева се опита да прекъсне Кутев. Тя дори го заплаши да му отнеме думата, ако продължи да обижда премиера. На няколко пъти Караянчева заплаши с отнемане на думата, въпреки че няма това право според парламентарния правилник - да прекъсва декларациите на парламентарните групи от трибуната.

Кутев продължи. Той попита защо Тодоров, след като е бил един от най-големите критици на ГЕРБ, се е съгласил да стане депутат.

"По-важното е защо вие се съгласихте да го сложите в листите", каза още Кутев.

Караянчева го апострофира, че това е вътрешнопартиен проблем на ГЕРБ. В това време депутатът от БСП Алескандър Симов се приближи до трибуната и й подари книгата на Тодоров.

"Много сте оригинални", възмути се тя на подаръка.

Кутев продължи да чете изявлението на левицата.

"Историята на прехода е история на непростими компромиси, в които участваха всички, без изключение. Главният въпрос на властта е до какво ниво на компромис си готов да стигнеш", каза Кутев.

И отново припомни назначаването на 25-годишния Георг Георгиев, бивш депутат от ГЕРБ, за зам.-външен министър.

"Румяна Желева не ви ли стига, за да разберете, че външната политика е сложно нещо? Що за цинизъм е да направиш Валери Симеонов председател на съвета по етнически и демографски въпроси. Не бихме подкрепили този компромис", каза Кутев.

Според него назначението на Симеонов може да обтегне отношенията ни с Турция.

Малко преди това Кутев се оплака, че ръководството на парламента ограничава възможностите за парламентарен контрол.

"Опитах се да задам въпрос към министър-председателя за целите на новото българско правителство и кадровата политика, с която трябва да бъдат осъществени. Имаме безброй назначения или поне най-малко 10, които са абсолютно скандални в най-мекия смисъл на думата. Беше логично да попитам министър-председателя какви цели преследва с тези назначения", поясни Кутев.

И допълни, че не той, избирателите искат да контролират премиера Бойко Борисов.