Бившият кмет на Ботевград Георги Георгиев готви преврат в общината. Такива обвинения към Георгиев могат да се прочетат в местния сайт botevgrad.com.

Георгиев бе кмет от името на ГЕРБ. Преди 2 години обаче лично премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи Георгиев на местните избори, а самият той подаде заявление за напускането на партията. Причината за загубата на доверие от ГЕРБ бяха многобройните скандали около името на Георгиев, свързани със сериозни съмнения за злоупотреба с власт и общински средства. Малко преди той да прекрати членството си в ГЕРБ, Сметната палата бе разкрила злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград.

Въпреки това обаче Георгиев продължава да бъде сериозен политически фактор в Ботевград. Негова е най-голямата група в местния общински съвет. В местния парламент има 29 общински съветници. ГЕРБ е с 6, "Обединени за бъдещето на Ботевградска община" (ОББО) има 12. БСП е с трима, а "Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет" (ГДБОП) с 8. ОББО е формцията на Георгиев, а ГДБОП - на настоящия кмет Иван Гавалюгов.

Трима от съветниците на ГЕРБ обаче често гласуват заедно с ОББО, като по този начин бившият кмет получава мнозинство от 15 души. Начело на тези трима души е настоящият депутат Мартин Тинчев, до скоро председател на общинския съвет. Тинчев влезе в парламента, след като Николина Ангелкова стана министър на туризма.

След като бе избран за депутат, Тинчев, в разрез със закона, свиква извънредна сесия на Общинския съвет, на която за председател на съвета бе избран човек от групата на Георгиев - Любомир Лилов. Сесията е свикана в 10.30 сутринта за 14,30 следобед, въпреки че по закон за извънредна сесия се изисква 24-часово предизвестие.

Останалите общински съветници извън групата на Георгиев и хората на Тинчев бойкотират сесията. Една трета от тях вече са инициирали свикването на нова сесия, която е насрочена за вторник. Очаква се обаче хората на Георгиев и тримата на Тинчев да я бойкотират, с което тя да се провали, тъй като няма да се събере кворум.

Според запознати целта на Георгиев е общинския съвет да не заседава 3 месеца. Ако това се случи по закон ЦИК трябва да насрочи нови избори за общински съвет. Ако се стигне до такива целта на Георгиев е да постигне собствено мнозинство, каквото в момента няма.

"Георги Георгиев в преврати не участва".

Това каза пред Клуб Z самият Георгиев. Той отхвърли всички обвинения към него. Но заяви, че съветниците от ОББО няма да участват в следваща сесия на общинския съвет, докато не бъде признат избора на Лилов за законен. Георгиев поясни, че законността на този избор се оспорва от кмета Гавалюгов, а това може да стане само с решение на съда, тъй като областният управител вече е признал избора на Лилов.

Георгиев заяви, че самият той е станал жертва на преврат, когато на последните местни избори не е има свои представители в секционните комисии. По закон обаче извънпарламентараните партии нямат право на представителство в избирателни комисии.

Самият Гавалюгов не бе открит за коментар..