„Цветан Василев и Пеевски отдавна не са основните движещи сили и водещите фактори в развитието на ситуацията. България се клати, за да се дестабилизира на много по-високо и по-дълбоко равнище“, заяви пред Нова тв бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

Според него валутният борд е трън в очите на мнозина, защото дава сигурност, но усилията са насочени към „тихата и зад кадър ерозия“, като се разчитало на ограничените възможности на БНБ да се намесва като пряко финансира банки.

„Най-накрая БНБ, МВР и правителството изглежда налучкват верния тон, но не могат да се освободят от политическото опекунство, което им пречи да действат ефективно“, смята Василев.

Важно било да се проведе „тотално и активно разследване на мозъчния център на атаката“, дори ако затова се посегне и на "свои". Това обаче не била работа само на МВР, но и на ДАНС, защото има „замесени външни сили“.

Според бившия посланик силите, които стоят зад последните трусове сериозно надценили възможностите си да контролират развоя на ситуацията. Те злоупотребили със силното си влияние върху прокуратурата, която изиграла ключова роля за удара срещу КТБ с идеята, че щетите ще се ограничат само до една банка. Идеята била, че „като се разтресе България“ ще се отклони вниманието от текущите отговорности.

„Най-вече демонстрират политически мускули, за да не се остане извън паричните потоци по „Южен поток“, каза още Василев и добави:

„И децата знаят, че „Южен поток“ няма да ни се размине току-така - при всяко положение ще инкасираме загуби и ще трябва да преживеем трусове“.

Според него не били случайни думите на Путин, че „никой не може да си позволи да откаже на Русия без последствия.“

„Краят на Южен поток е край на целия пакет от енергийния шлем и маркира водораздел в българо-руските отношения. Доста хора у нас са поемали обещания, които не могат да изпълнят. Затова настоящите трусове целят да потопят личните им отговорности в общата картина на нестабилност и проблемност - за да се загубят детайлите или близкия план“, бе категоричен Василев.