„Европа трябва да вземе съдбата си в собствени ръце, изправена пред западния алианс, разделен от „Брекзит“ и президентството на Доналд Тръмп“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Времето, в което можем напълно да зависим от другите, е напът да свърши", каза тя пред поддръжници в Мюнхен, цитирана от БГНЕС.

„Докато Германия и Европа се стремят да останат в добри отношения със САЩ и Великобритания, трябва да се борим за собствената си съдба", продължи Меркел.

Специално внимание беше обърнато на топлите отношения между Берлин и новоизбрания френски президент Еманюел Макрон.

Канцлерката току-що се завръщаше от срещата на върха на Г-7, която приключи в събота без споразумение между САЩ и останалите шест големи държави за поддържане на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Тя определи дискусията "6:1" като "много трудна, да не кажа много незадоволителна".

Американският президент изтъкна, че ще разкрие дали САЩ ще се придържат към споразумението за глобалните въглеродни емисии едва през следващата седмица. На предишен етап от първото си пътуване в чужбина като президент, Тръмп повтаряше критиките на съюзниците от НАТО, че не са успели да изпълнят ангажимента към отбранителния алианс за военни разходи от 2% от БВП.

Тръмп също така описа немските търговски практики като "лоши, много лоши" в разговорите в Брюксел миналата седмица.