Преди около половин година съвсем случайно видях в интернет един стенопис на Борис Димовски в къщата на Стефан Ст., мой приятел от младежките години и по-късно колега в "Свободна Европа" в Мюнхен. Свързах се с него и той ми разказа, че през 1997 година Борис Димовски е гостувал на него и жена му в Бока Ратон, Флорида. Попитал ги дали искат да им нарисува нещо, те, разбира се, се съгласили с радост и така в The Sunshine State има една българска къща, изрисувана от големия карикатурист и мъдрец Борис Димовски. Дето се казва: "от пода до тавана".

Стефан Ст. ми изпрати снимки и на други монументални карикатури. Опитах се да го убедя ги публикува, защото са важни за изследователите на творчеството на Борис Димовски и за историята на българското изкуство. Стефан Ст. ми написа:

"Косьо, аз нямам никаква заслуга за рисунките. Просто бай Борис ги нарисува в къщата ми." 

Започнах да го убеждавам, че е важно тези карикатури да стигнат до повече хора. Но като много скромен човек му беше неудобно това да не се изтълкува като самоизтъкване с чужд труд. Най-накрая успях да го склоня, но при условие, че не споменавам цялото му име. Дано все пак след тази публикация Стефан Ст. разкаже за множеството си беседи с Борис Димовски. Въпреки разликата в годините между тях е имало голямо приятелство.

 

В лодката е Желю Желев. Размери 2.40 на 5.45 метра. Обяснение на Стефан Ст.: "Бай Борис първоначално искаше на русалката да сложи лицето на Ренета Инджова, ама му се видя прекалено."
Бай Ганьо и индианците. 1 на 5 метра.

За пълен размер вижте тук. Обяснение на Стефан Ст.:

"Идеята за тази карикатура беше моя. Аз предложих на бай Борис Бай Ганьо да тича подир индианеца с роза в ръката и когато пушат лулата на мира, да се разбере, че индианецът я е приел, тъй като едното перо трябваше да бъде сменено с роза. Бай Борис първоначално прие идеята, но после ми каза, че ще дорисува карикатурата така, както я виждам, като се оправят нещата в България. Усмихна се и добави: "Ако умра и нещата са на същото дередже както днес (февруари 1997), ти ще я допълниш с розата.“ Но както е тръгнало, може и внуците ми да не завършат карикатурата."

Бил Клинтън свири на саксофон. Размери 2.15 на 1.00 м. Борис Димовски не е бил доволен от тази карикатура. Казал, че за да пресъздаде някого както трябва, е необходимо го види на живо.