150 партньорства бележат добрите ни отношения, български студентки и студенти се обучават в германски университети, поддържаме тесни икономически  отношения.

Това обяви германският външен министър Зигмар Габриел, посрещайки българскската си колежка Екатерина Захараиева във Външно в Берлин.

“Току-що двамата (със Захариева - б.р.) си припомнихме, че имаме 5000 германски предприятия, които развиват дейност в България, при това много успешна. Ние оказваме помощ на България да се стабилизира икономически. Отношенията ни са добри. Българското правителство е изправено пред предизвикателството да придвижи напред процеса на реформи", зави Габрел.

Обръщайки се приятелски къмЗахариева на “ти”, той заяви:

“Ти си не само външна министърка, а отговаряш и за правосъдната реформа редом с министърката на правосъдието. Така знаеш каква отговорност си поела. Не е съвсем просто, но да се подходи към реформа решително, мисля, че не само от европейска перспектива, а предимно от българска е от голямо значение. Ние желаем да помагаме, където можем, и го правим. Радвам се, че мога да те поздравя в Берлин.

“Радвам се да се опознем личо. Благодаря за поканата. Това е първото ми задгранично посещение като министърка на външните работи. Мога да потвърдя, че Германия е наш стратегически партньор и доверен приятел.”

Външната ни министърка оповессти, че следващото посещение е през юни, когато премиерът Бойко Борсов ще разговаря с канцлерката Ангела Меркел по време на официално посещение в Берлин.

“Това са символични посещения, които показват колко много Бългрия държи на близките си приятелски отношевния с Федералната република. Реформите в България трябва да се направят преди всичко заради българските интереси, не заради Брюсел, най-вече заради София.

Действително имаме прекрасни икономически взимотношения. През 2016 г. стокооборотът между нашите две държави достигна рекордно ниво – 6,6 милиарда евро. В България има много немски пердприемачи, всеки е добре дошъл. Ние подкрепяме немските предприемачи, които създават работни места в България”, оповести Габриел и допълни:

„Ние сме оптимисти и вярваме, че икономическото сътрудничество може още повече да се задълбочи.”

Министър Захариева лобира и за това, България да бъде включена в Шенгенското пространство и подчерта, че това е важно и за сигурността на Европейския съюз.

“Ние сме външна граница и България я пази надеждно”, категорична беше министър Захариева.