Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията иска оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. Според правилника на Народното събрание, за да се иска оставка на председателя му, трябва да се събере подписка, в която да се включат 80 депутати.

"Парламентът не работи вече шеста седмица. Правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. В същото време законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисии, нито в зала. По това време ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ", заяви Нинова.

Според нея герберите лицемерно искат национално съгласие, но умишлено прокарват разделителни линии. Нинова припомни, че представителите на БСП са получили обвинения, че партията им е "небългарска", че е клала българите, както и турчин не ги е клал, и др.

"Това е отношение не само към БСП, това е отношение към един милион българи, които ние представляваме", заяви Нинова.

Тя припомни, че председателят на парламента трябва да е пръв между равни. Според нея обаче Главчев не изпълнява правилника на Народното събрание и не наказва депутатите, които отправят заплахи и увреждат доброто име на техни колеги.

Самият Главчев коментира, че БСП са щели да си спестят "всички тези несгоди", ако Нинова бе приела да стане председател на парламента, каквото предложение й бе отправено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че всички законопроекти на БСП са разпределени на ресорните комисии и справка защо не се разглеждат трябва да се направи в техните ръководства. По повод обвинението, че допуска език на омразата, Главчев заяви, че няма как да отнеме думата, когато се говори от името на парламентарна група.

"Поемам тази отговорност, ако парламентът ще работи добре и ще се случват добри неща и ще се работи спокойно. Ако съм необходимият виновник, съм готов да поема тази отговорност, за да може спокойно да функционират държавните институции, ако някой е преценил, че аз съм проблемът", каза още Главчев.

И допълни, че никога не се е притеснявал за никакъв пост.