Лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки днес направи откровено хомофобско изказване от трибуната на Народното събрание, като обяви, че "откровен хомосексуалист няма право да му задава въпроси". Депутатите трябва да бъдат проверявани за "хомосексуална зависимост", поиска той в разрез с всякакви правила и без никаква реакция от водещия заседанието или депутатите в залата. 

Марешки, както обикновено, бе разпилян и хаотичен в своето изказване. Първоначално той изказа уважение към "българските комунисти, които изградиха държавата". И допълни, че вече 27 години се краде и все още не може да бъде откраднато всичко, изградено в годините на комунизма.

След което мина в атака. И направи "авангардно" предложение - "да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси".

"Понеже много хора си позволиха да правят коментари кой има право да ходи тук или там, кой има право да представлява България. От името на нашата група ние призоваваме освен икономическия конфликт на интереси да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости", обяви Марешки.

И допълни, че се надява тези хора сами да се разпознаят и тихомълком да напуснат парламента, защото тяхното присъствие в него е цинизъм.

Ето и изказването на Марешки:

 

 

Лидерът на "Воля" вероятно беше засегнат от вълната от негативните реакции, след като беше включен в делегацията при папа Франциск по повод 24 май. В много от коментарите се напомняше, че той със снет имунитет. Тогава бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин коментира в социалните мрежи следното:

"Мислех, че Валери Симеонов като вицепремиер по етническите въпроси е дъното. Веселин Марешки при папата обаче е падение от вселенски мащаб. Унизихте нацията, господа управляващи! Г-н президент, Ваше вето върху участието на тази персона в делегацията Ви щеше да предизвика далеч по-малък скандал от този с включването му. Присъствието на Марешки до папата е саботаж на първо място срещу Вас! Кой отново пропусна да Ви даде съвет?!"

 

Днес парламентът запълни работния си ден най-вече с декларации от името на парламентарни групи. След като ГЕРБ и БСП за пореден път спориха по темата за комунизма, всички останали партии също взеха отношение по различни въпроси.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни за годишнината от началото на т. нар. Голяма екскурзия и не пропусна да отбележи факта, че днес националистите са част от правителството. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" му отговори, че неговата формация пречи на ДПС да продължи да източва държавата. А лидерът на "Воля" Веселин Марешки поиска да се осветли не само икономическият конфликт на интереси, а да е ясно кой има хомосексуални, алкохолни и наркотични зависимости.

"За пореден път поставяме искане крайни национализми и радикализми категорично да бъдат осъдени и да нямат място във властта. Независимо от нашите предупреждения днес място във властта имат тези, които в програмата си обещават разбиване на капсулирането на циганските гета и турскоговорещите региони... Да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта (за тези региони) чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства и гинекологична помощ (това звучи като химическа стерилизация – прилагана от Хитлер спрямо славянските народи)."

Това заяви Карадайъ по адрес на патриотите, като уточни, че според него става дума за стерилизация на малцинствата.

"Във властта са лица, които извършиха атака по време на молитва, които призовават държавата да защитава яростна съпротива на граждани срещу религиозни свободи, лица с нацистки поздрав... с шеговито обяснение на горепосочения, че даже и той лично си правел такива майтапчийски снимки в Бухенвалд... Пред труповете на милиони евреи, демократи, роми, социалисти... Цинично и брутално", каза още Карадайъ.

Веселинов му отговори, че българите са най-бедните и най-бързо изчезващите в Европа и според него това се случва благодарение на ДПС. Според него от движението искат патриотите да не са във властта, за да могат те да се върнат към "своята нормалност на кръговете, на източването на държавата".

"Това няма да стане", заяви Веселинов.

Той допълни, че приходите за ДПС от източването на държавните ресурси ще секнат, а вече се подготвят законодателни промени, които ще направят наказуемо използването на религия за политически цели.