Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп да не оттегля САЩ от световното споразумение за климата, предаде агенция Франс прес.

"Аз съм трансатлантик, но ако в следващите часове или дни американският президент потвърди, че иска да се оттегли от Парижкото споразумение, дълг на Европа е да му каже: Това не става така“, каза Юнкер вчера по време на дебати за бъдещето на Европа в Берлин.

Тръмп съобщи в туитър, че в 22 часа българско време днес ще обяви решението си по важното споразумение на 147 страни да намалят парниковите газове. Преобладават спекулациите, че той ще реши да оттегли САЩ от споразумението. Белият дом отказва да коментира.

Юнкер подчерта, че климатичните промени изправят 83 страни пред опасността да изчезнат, защото морските равнища се повишават.

"Не става дума само за бъдещето на човечеството в Европа, а преди всичко за бъдещето на човечеството навсякъде“, каза той.

Председателят на комисията предупреди Тръмп, че не е толкова лесно държава да се оттегли от международен договор и вероятно това би струвало скъпо на Вашингтон.

"Не всичко, което е записано в законодателството и в международните договори, е fake news (фалшиви новини – б.р.), каза Юнкер. - То трябва да се спазва."

В отделни изказвания по темата двама от подчинените на Юнкер бяха още по-категорични.

 “ЕС и Китай обединяват силите си да напредват в прилагането на Парижкото споразумение и да ускорят световния преход към чиста енергия”, каза еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете пред "Политико".

Заместник-председателят на комисията, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович заяви: 

“Ако те (САЩ) решат да се оттеглят, това ще бъде разочароващо, но наистина не мисля, че би променило курса на човечеството."

"Парижкото споразумение е успешно многостранно партньорство между страните от целия свят да отговорят на общо предизвикателство, което застрашава цялата планета", каза по-късно днес на редовния си брифинг говорителят на комисията Маргаритис Схинас. 

"За Европа планетата е първа" , добави той, пародирайки предизборния лозунг на Тръмп "Америка - първо".

Той подчерта, че като юрист по професия Юнкер е обърнал внимание на специфичната процедура, която Парижкото споразумение предвижда за решилите да се оттеглят от него. Тя би отнела на САЩ три години да го напуснат.