Снимка с отрязана и окървавена глава на президента Доналд Тръмп провокира вълна от възмущение в САЩ.

Разбира се, че снимката не е действителна, но първото възприятие е шокиращо. Известната американска актриса комичка Кейти Грифин (56 г.) позира пред камера с “посечената” глава на Тръмп, цялата обляна в кръв.

Говорител на телевизия Си Ен Ен, където Грифин редовно се появява със свои хумористични предавания, но и като водеща на новогодишните програми, тутакси обяви, че снимката е “отвратителна и обиждаща”. И още - ръковоството на телевизията незабавно прекратява сътрудничеството си с Кейти Грифин.

Към критиците се присъедини и Челси Клинтън, дъщеря на бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Тя нарече снимката “отблъскваща” и допълни:

“Това е подло и непристойно. Никак не е смешно да се шегуваш с убийство на президента.”

При изясняването на случая се включи и Сикрет сървиз.

След като беше уволнена от Си Ен Ен, Кейти Грифин се извини с видео в туитър. Стигнала твърде далеч, прекрачила червена линия. Проявявала разбиране, че смущаващата снимка била приета като обида. Призна и че подобна изява никак не е смешна.

Тя обеща да помоли фотографа да заличи снимките от мрежата. Те обаче продължават да са на интернет страницата на онлайн изданието за светски новини TMZ и на акаунта му в туитър. Скандалната снимка първо се появи на сайта на TMZ.

Фотографът Тайлър Шийлдс защити “творбата” си:

“Това е изключително съвременен мотив. Всеки ден гледаме милиони шокиращи снимки и днес е трудно да снимаш избирателно.” Според него в случая не идело реч за Тръмп, президентите били само символи и обяви: “Всеки е в правото си на собствено мнение. На мен ми е дадено да се занимавам с това изкуство.”

Фотографът провокираше далеч преди Тръмп да влезе в Белия дом. През 2014 г. той публикува серия свои снимки под наслов: ”Провокатор”. На фотосите можеха да се видят известни актриси със синини под очите и кръвонасядания по телата. Шийлдс обясни, че това бил негов протест срещу насилието над жени, но беше остро критикуван, получи дори заплахи за убийство.