Доналд Тръмп е разбрал грешно доклада на учените от Масачузетския технологичен институт, който цитира, за да подкрепи оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Това заявиха служители на института, цитирани от Ройтерс.

Американският президент оттегли САЩ от споразумението за предотвратяване на климатичните промени, защото мерките няма да намалят глобалното затопляне достатъчно бързо.

“Дори ако Парижкото споразумение се приложи напълно, с пълна посветеност от всички нации, е изчислено, че това ще намали средната температура с 0,2 градуса по Целзий до 2100 г.“, заяви той в речта си.

Това твърдение е приписано на проучване Масачузетския технологичен институт, твърди Ройтерс. През април 2016 г. институтът публикува доклад от проучването, озаглавен “Каква промяна ще се постигне с Парижкото споразумение“. Той сочи, че ако страните изпълняват своите задължения по споразумението, глобалното затопляне ще се забави с между 0,6 и 1,1 градуса по Целзий до 2100 г.

“Определено не подкрепяме оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение“, заяви Ървин Мониър, учен в Масачузетския институт и един от авторите на проучването.

Джон Райли, директор на програмата, коментира:

“Ако не направим нищо, температурите могат да се повишат с 5 или повече градуса, което би било катастрофално“.

Той обясни също, че учените от Масачузетския институт не са били поканени да обяснят работата си и никой от Белия дом не се е свързал с тях.

Парижкото споразумение, подписано от близо 200 страни през 2015 г., цели да ограничи глобалното затопляне до 2 или по-малко градуса до 2100 г. Това ще се постигне главно чрез ограничаване на емисиите въглероден диоксид, причинени от изгарянето на изкопаеми горива.

Според споразумението, САЩ, най-големият световен производител на въглеродин диоксид след Китай, се задължавах да намалят емисиите с между 26 и 28% до 2025 г.

Служител на Белия дом защити изказванията на Тръмп:

“Не е само Масачузетския институт. Смятам, че има консенсус не само сред природозащитниците, но навсякъде, че Парижкото споразумение ще има пренебрежимо малко влияние върху климата.“

Тръмп многократно е изразявал съмнение в твърденията за сериозността на глобалното затопляне и дори ги нарича измама на Китай, целяща да се отслаби американския бизнес.