“В тези часове на съпричастност и солидарност мисля за британските ни приятели и за всички хора в Лондон. Мислите ми са при жертвите на нападението и техните семейства. На ранените желая бързо оздравяване. Днес ние безгранично сме обединени във възмущението и скръбта си, но също така и в решимостта да водим битка срещу всяка форма на тероризъм.”

Това заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел по повод атентата в Лондон, отнел 7 живота на невинни граждани.

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер оповести:

“Хладнокръвието, с което нападателите атакуваха пешеходци в Лондон, е достойно за презрение. Заедно сме в скръбта. Мислите ни са при близките и приятелите на жертвите. На ранените желая бързо оздравяване.”

Германският външен министър Зигмар Габриел също реагира с покруса: “Великобритания за пореден път беше улучена от терора. Негова цел бяха хора, които просто искаха да прекарат една забавна вечер. Все още не са ни известни подробности, но едно е ясно: с нищо не могат да бъдат оправдани бруталността и коварството на такива престъпления.”

Реагира и президентът на Франция Еманюел Макрон. Той обяви, че страната му е твърдо зад Великобритания в тази поредна трагедия: “Мислите ми са при жертвите и техните семейства.”

Президентът на Русия Владимир Путин е изразил своите съболезнования към британците във връзка с терористичното нападение в Лондон, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. „Владимир Путин изрази дълбоки съболезнование към британците и осъди терористичния акт, извършен преди часове в Лондон“, отбеляза Песков.

"Атаките срещу Обединеното кралство показват шока на всички унгарци, защото през последните десет години, за да работят или да учат, много от нашите съграждани са избрали вашата красива столица" – пише в съболезнователна телеграма изпратена от унгарския министър-председател Виктор Орбан . „Правителството на Унгария и унгарският народ остават в готовност да допринесат за общата защита на нашата сигурност ". "Бихме искали да изразим съчувствие към семействата на жертвите и пожелаваме бързо възстановяване на потърпевшите" , добави той.

Папа Франциск посочи, че се моли светият дух да „дари мир на целия свят и да изцели раните от войната и тероризма, които както и миналата нощ в Лондон, удариха невинни жертви“.

След първоначалната си необмислена реакция, че исканата от него забрана в САЩ да влизат граждани от мюсюлмански държави била в полза на сигурността, президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обадил по телефона на британската премиерка Тереза Мей. Според съобщение на Белия дом той е изразил съпричастността си и е предложил подкрепата на правителството във Вашингтон при разследването на “отвратителното деяние”, както и в усилията да се издирят и привлекат под отговорност вдъхновителите и поръчителите.

В туитър Тръмп написа: “Всичко, каквото могат да направят Съединените щати, за да помогнат на Лондон и на Обединеното кралство, ще бъде сторено.”

Канадският премиер Джъстин Трюдо написа в туитър: “Ужасяващи новини от Лондон. Следим ситуацията. Канадци, нуждаещи се от помощ, обадете се.”

Също в туитър председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа: ”Следя случилото се в Лондон. Мислите и молитвите ми са насочени към жертвите и техните семейства. Моля ви, пазете се.”

Американската поппевица Ариана Гранде оповести, че се моли за Лондон.

Преди близо две седмици в края на нейн концерт в Манчестър се взриви камикадзе, избивайки 22 души – предимно тийнеджъри и дете на 8 години.

Тази вечер Гранде отново ще е на сцена в Манчестър. Концертът под наслов “One Love Mаnchester” е в памет на невинните жертви. В концерта ще участват и други светила, като Кейти Пери и британската рок група "Колдплей".