Цените на петрола скочиха, след като шест арабски държави скъсаха дипломатическите си отошения с Катар. Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), а по-късно Либия и Йемен обявиха, че спират въздушния и наземния транспорт към страната.

Проблемите в Близкия изток могат да доведат до прекъсвания на доставките, коментират експерти. Катар е третият по големина доставчик на природен газ в света. Изолацията на държавата от съседните страни означава, че трябва да се търсят алтернативни начини за транспортиране на горивото. 

Цената на природния газ е скочила с 1.2 процента на азиатските пазари. Цената на петрола сорт "Брент", която служи за основа на цените на петрола в световен мащаб, се е повишила с 1.5 процента и продължава да се покачва, съобщават наблюдатели на международните пазари. Тъй като все още не е ясно как ще се развие ситуацията, експерти анализират как тя ще се отрази върху пазарите в дългосрочен план.

"На повърхността може да представлява риск, но не мисля, че има твърде много в ситуацията в Катар", каза Даниел Хинес, анализатор към Banking Group Ltd, пред The Telegraph. "Геополитическите рискове всъщност не бяха толкова влиятелни в последно време и не мисля, че това ще се промени твърде много."

Катар, член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), е най-големият доставчик на втечнен природен газ и основен продавач на кондензат - течно гориво с ниска плътност и рафиниращ продукт, получен от природен газ.