Американка от Джорджия е предавала суперсекретни информации на САЩ за намесата на руските служби в Америка, предаде Си Ен Ен.

Риалити Лий Уинър, на 25 години, която е изпълнител на федерални поръчки и договори на Pluribus International Corporation в щата Джорджия, е имала най-високото ниво на допустимост до секретни данни. Тя е обвинена, че е "предавала класифицирана информация и документи на онлайн медия".

Източниците на Си Ен Ен твърдят, че документите, изтекли през Уинър, са същите, които са послужили за основа на статия, публикувана в Intercept, която засяга секретна информация на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. Документът съдържа детайли по разследването на кибератака на руското военно разузнаване през 2016 година срещу доставчик на софтуер за изборите в Щатите.

Американски служител потвърди пред Си Ен Ен, че материалът, пуснат в Intercept, е истински класифициран документ на NSA. Информацията не е променила оценката на щатското разузнаване от януари 2017 г., според която "руското разузнаване е получило и поддържало достъп до елементи на множество щатски или местни избирателни комисии, но те не са били използвани при вота".

Прокурори разказват, че когато е прочела обвиненията, Уинър е признала, че умишлено е предала класифицирания документ. Тя е била арестувана на 3 юни в Аугуста, щата Джорджия. Вътрешно разследване в холдинга разкрива, че Риалити е била една от шестима служители, които са разпечатали документа, но единственият, който е имал контакт по имейл с новинарския сайт, е била тя. 

Директорката по комуникациите на Intercept Вивиан Сиу твърди, че материалът е предоставен анонимно.

За престъплението Уинър може да получи до 10 години затвор. Тя е работила 7 години във военното разузнаване и знае езиците фарси и пущу.