Сделката по продажбата на Нова телевизия е спряна. Шведската компания Modern Times Group (MTG) е отказала да продаде българския си бизнес на сегашния й изпълнителен директор Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори. Това съобщи сайтът „Студия Трансмедия“.

Според информацията на „Студия Трансмедия“ MTG е отклонила офертата с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. 

Щосел и в момента държи 5% от акциите в групата чрез фирмата си Eastern European Media Holding. 

Критична точка в офертата е била разпределението на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен инвеститор, който в серия от медийни публикации бива свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Според материал на в. „Капитал“ от април т.г. първата инвестиция на Щосел в България е в телевизиите под марката "Диема".

В дружеството, което притежава каналите, миноритарен акционер, преди да бъде изкупен при влизането на шведската MTG, е офшорна фирма. (По-точно компанията "Диема груп" е собственост на регистрираната във Великобритания Nata Holdings, контролирана към онзи момент от офшорна компания от Бахамите. Nata Holdings е собственик и на "Алфа медиа груп" - това е фирмата, която стопанисваше десетки имоти в България и Гърция, ползвани от Пеевски и които през 2014 г. бяха прехвърлени официално към неговата "Балканска медийна компания".)

Новината, че MTG обмисля продажбата на „Нова броудкастинг груп“ се появи в началото на април. За нея съобщи шведското бизнес издание „Дагенс индъстри“, което посочи и прогнозна цена около 1 млрд. крони, или близо 100 млн. евро. Това е 6 пъти по-евтино, отколкото бе купена преди девет години.

През 2008 г. MTG плати 620 милиона евро за "Нова телевизия", кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", които бяха собственост на гръцката "Антена груп". След това „Нова“ навлезе по-активно в онлайн бизнеса и придоби групата „Нетинфо“, която притежава VBOX7 и новинарския портал „Вести“.

Седмичникът постави въпроса откъде Щосел ще осигури капитал от няколко десетки милиона евро, за да търси в допълнение банково финансиране за остатъка от сумата. 

Излизането от България е част от процеса на MTG да се съсредоточи върху основния си бизнес. В началото на годината MTG продаде своите 50% от чешката медийна група FTV Prima Holding в сделка за 237.4 млн. евро. После шведската компания стартира процедура по продажба на бизнеса си в Прибалтика. В сделка за близо 115 млн. евро Providence Equity Partners придобива телевизионни канали, дигитални медии и радио.

И двете сделки са съвсем близки като параметри до потенциалната продажба на „Нова броудкастинг груп“.