Шествието за ЛГБТ правата "София прайд" е "един чужд културен код, който всяка година ни се натрапва все по-устойчиво и силно, заяви общинарят от ВМРО Карлос Контрера в ефира на Нова тв, където коментира позицията си срещу хората с различна сексуална ориентация.

Според Контрера "София прайд" струва твърде много на данъкоплатеца заради многото полицаи, които го охраняват всяка година. Трима от организаторите на прайда обясниха, че това е решение на общината.

"Прайдът струва много, защото хомофобията струва много", обясни Симеон Василев. "Миналата година "София прайд" имаше 3000 участници, докато на съпътстващите го контрасъбития имаше шепа хора."

Опитите за насилие и агресивният контрапротест са причината да има нужда от повече полицаи, обясниха още ЛГБТ активистите.

"Прайд трябва да има, защото правата на ЛГБТИ хората не са защитени. Конституцията казва, че всички граждани трябва да имат равни права. Това обаче не се случва действително", обясни Лили Драгоева. 

Контрера контрира с традиционната "патриотична" теза - българското общество е традиционалистко и масово не одобрява гей шествието. Еднополовите бракове и осиновяването на деца от такива двойки са несъвместими с "българския дух", смята още той. И заяви, че блокирайки част от центъра на София, шествието за човешки права ще пречи на друго събитие.

Случайно или не, в същия ден и час - събота следобед, 10 юни - се провежда и контрашествието под наслов "Да изчистим София от боклука". 

"Голяма част от българските граждани не одобряват това събитие. Не може заради една креслива групичка всички ние да бъдем поставяни в ситуация, която не ни харесва и се повтаря години наред. Тези хора ни тероризират", отбеляза националистът.

Активист обаче отговори на агресивните реплики на Контрера в същия тон:

"Този политически мъпет е представител на ултранационалистическата фашистка партия ВМРО-БНД. Тя е определена за такава не от мен, а от Съвета на Европа. Тя е антидемократична и такива хора нямат място в телевизионно студио", обясни Радослав Стоянов.

Според Контрера ЛГБТ хората искали "скандала". Лили Драгоева завърши така:

"Време е да обърнем внимание на човешките права и ценности в България, да ги възпримем като традиционни за българското общество. Заповядайте на десети юни от 18 ч. на "София прайд".