Двама души са с обвинения за предаване на неверни данни за български банки след съвместни действия на Софийска районна прокуратура и ДАНС, съобщи пресцентърът на Прокуратурата.

Започнало е досъдебно производство срещу Кирил Джабаров (р. 1985 г., в гр. София, български гражданин) и Робърт Димитров (р. 1974 г., в Чехословакия, български гражданин). 

Джабаров и Димитров бяха задържани в неделя в акция на ДАНС срещу участниците в информационната атака срещу банките. От името на инвестиционен посредник бяха разпратени стотици съобщения до физически и юридически лица, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки", който провокира масова паника сред вложителите.

От прокуратурата сега съобщяват, че "се разследва престъпление по чл. 326, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК (предаване на неверни данни за тревога)".

Предвижданото за него наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3000 лв.

 

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 броя компютърни конфигурации и документация.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми, са казва в съобщението.