След като днес от БНБ поискаха затвор за всяване на банкова паника, ДПС облече желанието им в законодателна форма.

Депутатът от движението и шеф на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев внесе изменения в Наказателния кодекс, с които пресъздава исканията на народната банка. Цонев предлага изменения в Глава шеста от кодекса - "Престъпления против паричната и кредитна система" и по-конкретно в чл. 252. 

Те гласят:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Текстовете са буквално същите като предложените от БНБ

В мотивите си депутатът от ДПС е записал:

"През последните дни чрез разпространение на невярна информация и слухове, беше направен опит за дестабилизация на държавата чрез атака срещу българската банкова система, без каквито и да е основания за това, което нанесе вреди както на отделни банки, така и на техните вложители, които бяха принудени предсрочно да прекратяват депозитите си като губят лихвата по тях.  В резултат, се наблюдаваше напрежение сред вложителите на някои от търговските банки".

"Подобни атаки са пряко насочени срещу спестяванията на българските граждани и фирми, и срещу финансовата стабилност, като основен елемент от националната сигурност на страната", завършва Цонев.

Според него има необходимост от изменение в НК, за да се наказва всеки, който всява "смут и страх в населението чрез разпространяване на невярна информация по отношение на банките и финансовите институции".

"Подобен текст има превантивна цел, за да осигури спокойното функциониране на финансовия сектор и де предотврати в бъдеще възможността банковата и финансовата стабилност на страната да бъде подронвана по подобен криминален начин", смята Цонев.