Германската канцлерка Ангела Меркел прие днес премиера Бойко Борисов с военни почести в канцлерството. След това двамата се оттеглиха на разговор, в който присъстваха и членовете на българската делегация – вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

"Обсъдихме икономическите си отношения, мислим как да ги разширим. Ние окуражаваме всички немски предприятия да се ангажират в България, защото вярваме, че това е добра инвестиция за бъдещето”, заяви Ангела Меркел пред журналисти след разговора си  с българския министър-председател Борисов.

Канцлерката припомни, че България вече от 10 години е членка на ЕС, а от 1 януари догодина за пръв път поема председателството на съюза и може да разчита на пълната подкрепа на Берлин:

“Ние желаем да подкрепяме България в тази ѝ дейност. Единодушни сме, че Европейският съюз е изправен пред големи изпитания, ние трябва да го придвижваме напред и то при трудна геостратегическа обстановка.”

Меркел изрази мнение, че България, която граничи с държави от Западните Балкани, естествено има голям интерес за стабилност в региона.

“Ние говорихме и за така наречения Берлински процес, който предстои да бъде обсъден в Италия с представителки на тези държави. Става въпрос на тези страни да се даде надежда и да им заявим, че подкрепяме перспективата им за прием в ЕС и да подчертаем, че има и други геополитически актьори, които също са заинтересовани да изградят добри отношения. Ние трябва ясно да кажем, че от наша гледна точка перспективата за членство на държавите от Западните Балкани е непроменена, но предстои много работа”, подчерта Меркел.

“Берлински процес” е идея на Германия за миниплан “Маршал” за държавите от Западните Балкани.

Според канцлерката България е изправена пред много големи предизвикателства, що се отнася до изпълнение на задачите и условията на правовата държава.

“Ние подкрепяме България при осъществяването на реформите и й благодарим преди всичко за изпълнението на задачата за подсигуряване на границите. България граничи с Турция и интензивно подобряваше укрепването на тази граница. Въпреки, че страната още не е в Шенгенското пространство, ние оценяваме услилията ѝ, които предприе в тази посока” подчерта Меркел.

Тя и Борисов са били единодушни по борбата срещу трафикантите, което е постоянно предизвикателство: “Тук искам да благодаря на България за решителната ѝ дейност не само за укрепването на българо-турската граница, а и на българо-гръцката, както и на граничния регион по Черно море. Работим много тясно по бежанката и миграционната политика. България е от онези европейски страни, които осъзнават това предизвикателство и в тази посока съм особено благодарна на  българския министър-председател.”

Същевременно Меркел заяви: “Ние сме заинтересовани всички да бележат икономически успех. България принадлежи към страните с нисък БВП на глава от населението. Ето защо пожелавам на България икономическите инвестиции да донесат плодове, така че хората в България да почувстват, че стъпка по стъпка животът им се подобрява, дори и ако процесът е продължителен.”

В заключение канцлерката посочи: “Разговорите ни днес бяха и в тази светлина. Още веднъж най-сърдечно благодаря на Бойко за посещението му и на добър път.”

“Вече сме за пример. Днес излезе новата статистика – 3,5 на сто ръст на икономиката, но още много, много може да се желае. Също и при реформите, които правим, в премахването на бюрокрацията”, посочи в изявлението си премиерът Борисов.

По време на разговора си с канцлерката той е споделил становището си по общата европейска отбрана, за консолидация по темата "сигурност" не само в борбата с тероризма и по вътрешната сигурност, но като глобална заплаха.

Премиерът споделил и мечтата си ЕС да е колективен член на НАТО, но това бил въпрос, който може да се реши при редица други срещи.

Борисов благодари на Меркел за гостоприемството и добави, че го приема като топло отношение на Германия към българския народ за усилията, които полага за опазване на границата, и като надежден съюзник и партньор.

На въпрос как все пак опазваме над 1000 км външни граници, Меркел подчерта, че страната ни заслужава признание за мерките, които взима за сигурна външна граница на ЕС.

Борисов оповести причината, поради която още не се усвояват отпуснатите ни от ЕС 160 милиона евро. Задължително трябва да бъдат спазени всички законови процедури. Без общствена поръчка не може да се монтира техника – термокамери, видеонаблюения.

“По-добре е да спазваме закона за обществените поръчки, отколкото да направим нещо, от което след това да се срамуваме”, заяви премиерът и добави: “Ние ще бъдем най-надеждната граница. А това, че може да се преодолява една ограда, то и Берлинската стена се преодоляваше, независимо, че се пазеше много добре от източната ѝ страна. Нашето предпазно съоръжение цели да подпомагаме граничната си полиция при спирането на големи тълпи от хора. Това не е ограда или затвор.”

По въпроса за Европа на две скорости Меркел беше категорична: “Всяка страна определя своята скорост и не означава изключване на дадена държава. Няма две скорости. Това ще рече, че има държави, които не желаят да участват в дадена инициатива. Така Дания реши да не участва в обща вътрешна политика. И това трябва да е възможно. Ние никого не принуждаваме, това е въпрос на желание. Всеки може да участва, ако го иска.”

Меркел беше категорична, че Германия застава зад България при желанието ѝ да бъде включена в Шенгенското пространство и това ще стане, когато София изпълни всички условия.  

Борисов беше в Германия, след като вчера посети и Франция и разговаря с президента Еманюел Макрон.

 

В Берлин Борисов се ангажира да посредничи и за нормализирането на диалога между Европейския съюз и Турция. 

"Разговаряхме по темата за Турция - тя е наш съсед. Много негативи се насложиха в отношенията ЕС-Турция, но сега споделих, че ще имам скорошно посещение и среща с президента Ердоган и премиера Йълдъръм", каза днес Борисов, "Ще използвам влиянието, което имам, да кажа своето мнение. Не казвам, че ще успея, но ние трябва с нашия съсед да опитаме да нормализираме отношенията", обяви той намеренията си и подчерта, че отива в Турция на 13 юни.