“Най-сърдечни поздравления за Еманюел Макрон за големия успех на вашата партия на първия тур на парламентарните избори във Франция! Това е силен вот за реформи”, гласи поздравлението на канцлерката Ангела Меркел до френския президент Манюел Макрон. Това съобщи правителственият говорител Щефен Зайберт.

Лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер на общите избори през септември Мартин Шулц обяви, че е изключително радостен от рузултата за Еманюел Макрон и допълни:

“За да реформираме Европа и в Германия през септември ни е нужна промяна!”

Парламентарните избори във ФРГ са насрочени за 24 септември т. г.

По повод реакцията на Шулц християндемократът депутат Йенс Шпан му написа в туитър:

“Между впрочем Макрон планира либерализиране на трудовия пазар, а Вие искате в Германия да го закостените. Вие одобрявате реформи единствено другаде?”

Не остана назад в хвалбите и дипломат номер 1 на Германия:

“Поздравления, Емнюел Макрон! Поредният ви успех показва: Макрон убеждава – не само във Франция, а и в Европа, за Европа!”, написа в туитър външният министър, социалдемократът Зигмар Габриел.

По традиция Германската социалдемократическа партия е тесен съюзник на френските социалдемократи, които този път претърпяха изборно поражение.

Заместник-председателят на парламентарната фракция на сестринските партиии – на Меркел – ХДС и на баварския ХСС, Ханс-Петер Фридрих оцени изборния успех на лагера на Макрон като подкрепа за германо-френските планове за реформи в ЕС:

“Сега Франция има не само един решителен, а и с възможност да действа президент. Точно това ни е нужно, за да могат Германия и Франция заедно да дадат тласък на Европа.”

Представители на опозиционните зелени споделят същата позиция, призовавайки реформите в Европа да се извършват при тясно сътрудничество между Берлин и Париж.