Тече ли прокурорско разследване в НДК? Това беше въпросът през по-голямата част от деня в понеделник. Причината - в публикация във в. "Труд" от предишния ден се твърди, че е в ход проверка на прокуратурата и ДАНС. От НДК излязоха с опровержение на информацията, според което ДАНС и прокуратурата не са нахлували в НДК, а средствата за ремонта се харчат единствено за преустройството на сградата и за нищо друго. Това се наблюдавало от ресорното министерство.

Отговорът стана ясен в ранния следобед, когато Арнаудова бе цитирана от БГНЕС, че разследване, свързано с НДК и харченето на парите, отпуснати за ремонт покрай председателството на съвета на ЕС, наистина е в ход. То се води от Софийската градска прокуратура и е по чл. 254а от Наказателния кодекс. Според текста на закона "длъжностно лице, което в нарушение на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и лишаване от права".

НДК получи първоначално 17 млн. лв. за ремонти и дейности, с които да се пригоди Дворецът, за да посрещне Българското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. В началото на тази година са били получени сигнали, че парите не се харчели по предназначение. Само преди няколко дни правителството отпусна още 28 млн. лв. за НДК, част от които за ремонтите, тъй като изпълнителят е бил избран на фаза идеен проект на дейностите.

Въпреки че от държавното обвинение в ранния следобед потвърдиха, че тече разследване, от ръководството на НДК пуснаха ново прессъобщение. То гласи: 

"Във връзка с потвърждението на прокуратурата за образувано досъдебно производство за НДК срещу неизвестен извършител уточняваме, че до момента НДК не е уведомен по официален ред за това досъдебно производство. Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел.

Междувременно в периода от започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на Председателството в НДК са извършвани множество проверки от различни институции – Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция.

НДК застава категорично зад принципа на прозрачност на изразходването на публичните средства и е готов да съдейства на всички органи в предоставянето на информация по случая. НДК е една от най-прозрачно работещите институции, която с десетки публични прояви информира за подготовката на сградата за Председателството като част от цялостното ни разбиране за промяната в управлението на Двореца.