Най-голямата банкова сделка в България за годината приключи: на 13 юни белгийската KBC плати 610 млн. евро за ОББ от Националната банка на Гърция, а от днес финансовата институция ще има и нов мениджмънт. 

Придобиването, което беше обявено на 30 декември 2016 г., бе одобрено от съответните регулаторни органи - БНБ и КЗК.  

За придобиването KBC ще използва налични средства, става ясно от съобщение на банката.

"ОББ, СИБАНК и ДЗИ заедно стават еталон за банково-застрахователна група в България – един от основните пазари на KBC със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги на пазара. След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво", се казва в съобщението. 

На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ мениджър на "КВС Груп" за България и главен изпълнителен директор на СИБанк.

„Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. Вече ставаме нов силен играч на българския пазар и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще“, коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV, цитиран от пресцентъра на KBC. 

Белгийската KBC, която е собственик на СИБанк в България, обяви в края на декември 2016 г., че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката. Комисията даде зелена светлина в края на април.

През 2007 г. KBC придоби СИБанк и ДЗИ. В момента СИБанк е на девето място по общи активи. Банката обслужва своите 240 000 клиента от сегментите ритейл (физически лица) и МСП чрез мрежа от около 100 клона и чрез електронни канали. СИБанк има активи на стойност 1.6 милиарда евро (за първите три месеца на 2016 г.). 

ДЗИ, чиито сфери на дейност са животозастраховането и общото застраховане, има пазарен дял съответно в размер на 11,1% и 10,9%. 

Основаната през 1992 г. чрез сливането на 22 български регионални търговски банки ОББ от 2000 г. е част от финансовата група на Националната банка на Гърция. ОББ има мрежа от 190 клона на 691 банкомата на топ локации в цялата страна.

Тя е четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (3,5 милиарда евро) със 7,4% пазарен дял към края на март 2017 г. ОББ обслужва около 875 000 клиента от ритейл сегмента и има 9,7% пазарен дял при ритейл кредитите. ОББ има силно присъствие и в сегмента корпоративно банкиране, като има 7,6% дял при корпоративните кредити.

След формирането на новото обединение ОББ под шапката на КВС ще изпревари ПИБ от третото място по големина на активите.