Дългоочакваните преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз започнаха, предаде Би Би Си. 

Днес в Брюксел се провежда първата среща между британската делегация, водена от станалия известен като министър на Брекзита Дейвид Дейвис, и главния преговарящ от името на ЕС Мишел Барние. 

И двете страни обявиха, че са настроени да извлекат максимални ползи от преговорите и да сключат възможно най-доброто споразумение. Дейвис каза, че е решен да изгради "силно и специално партньорство" с 27-те. 

"Във времена на изпитание като днешните, си спомняме за ценностите, които споделяме с нашите най-близки съюзници в Европа. Повече ни свързва с Европа, отколкото ни разделя.", сподели Дейвис, препращайки към атаките в Лондон и Европа от последните месеци.

Независимо от изразеното желание за взаимноизгодна сделка, някои проблеми излизат наяве още преди финала на първата среща. Източници от ЕС съобщават, че дневният ред на преговорите ще бъде наложен от Брюксел, който настоява първо да се обсъдят условията по излизането на Великобритания от съюза. В Лондон, от своя страна, се стремят най-напред да догворят отношенията си с 27-те след Брекзит. 

Един от най-съществените проблеми пред преговарящите се очертава нивото на компромис, което ще бъде постигнато между запазването на достъпа на Великобритания до общия европейски пазар и свободното придвижване на хора между кралството и съюза.