ДСБ разпространи позиция, относно развитието на отношенията между България и Македония, след визитата на премиера Зоран Заев у нас. От партията приветстват пробива в отношенията и активната роля на България за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Според ДСБ националният интерес на България е "бързо обединяване на сродните ни народи в ЕС". Тъмносините смятат, че България, Гърция и Македония трябва да координират общи позиции и да не се допускат "провокациите на чужди сили, прикрити зад маската на български национализъм".

Ето какво се казва в позицията на ДСБ:

"Позиция на Демократи за Силна България относно интеграцията на Република Македония в НАТО и ЕС

1. НР на ДСБ приветства пробива в българо-македонските отношения и активната роля на България за интеграция на Република Македония в НАТО и ЕС.

2. Призоваваме българското правителство да заеме позиция за незабавно започване на преговори за приемане на Македония в западните политически съюзи. Това е основна гаранция срещу нова дестабилизация на Македония и Западните Балкани и устойчивост на процеса на демократизация.

3. Настояваме българското правителство да не се поддава на внушенията на шовинизма и на провокациите на чужди сили, прикрити зад маската на български национализъм. Националният интерес повелява бързо обединение на сродните ни народи в рамките на ЕС. Всички спорни въпроси следва да бъдат изчистени в процеса на преговори между Македония и ЕС, в които България да има водеща роля

4. Очакваме управляващите да проведат активна дипломация със съседна Гърция, и да координират общи позиции, гарантиращи добросъседски отношения на Македония и ограничаване на пряката намеса на външни сили във вътрешната й политика. Основополгащо за националния ни интерес и постигане на националния идеал е България, Гърция и Македония да имат обща позиция за интеграцията на Скопие и визия за траен мир и просперитет на Балканите".