Консултативният съвет за национална сигурност при президента приел плана на БСП за излизане от банковата криза, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред бТВ. Вчера обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора приписа изцяло на себе си заслугата за успокояване на ситуацията около банките:

"Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ", обясни Борисов.

Тази сутрин обаче Мая Манолова отхвърли тези претенции:

"Бойко Борисов гореше пожара с бензин със своите изказвания", каза социалистката.

Манолова разказа, че по време на Съвета при Росен Плевнелиев и "десни експерти, близки до Реформаторския блок", и Асоциацията на банките в България приели плана на БСП за излизане от банковата криза. Последвалите действия на правителството и БНБ били резултат от предложението на червената партия, каза Манолова.

 

"Предложението на ГЕРБ щеше да блокира банковата система и десетки фирми. Всичко това ще стане ясно скоро", загатна депутатката, но отказа да разкрие подробности.

Малко по-късно тя каза обаче, че ГЕРБ предлагала въвеждането на банкова ваканция, идването на Международния валутен фонд, тегленето на заем и смяната на министъра на финансите.