Белият дом предупреди сирийския президент Башар Асад, че той и армията му ще "платят висока цена", ако извършат химическа атака, предаде Ройтерс.

САЩ имат подозрения, че върви подготовка за такова нападение.

В разпространено късно снощи изявление на Белия дом се казва, че подготовката е подобна на тази, извършена преди химическата атака на 4 април, при която бяха убити десетки цивилни и която принуди американския президент Доналд Тръмп да нареди атака с крилати ракети по сирийска военновъздушна база.

"САЩ засякоха потенциална подготовка за нова химическа атака от режима на Асад, която вероятно ще завърши с масово убийство на цивилни, включително невинни деца", заяви говорителят на белия дом Шон Спайсър.

"Ако Асад извърши още една атака с масово убийство чрез използване на химически оръжия, той и неговата армия ще платят висока цена", допълни той.

От Белия дом не отговориха на молбите да коментират потенциални планове на САЩ или разузнавателните данни, довели до изявлението.

Тръмп, който се изяви в туитър малко след огласяването на изявлението, обърна внимание на съобщение на телевизия "Фокс нюз", свързано с предшественика му Барак Обама и изборите през 2016 г. Но президентът не пусна и дума за Сирия.

Американският лидер нареди ударите срещу базата "Шайрат" през април в отговор на атака с отровен газ на силите на Асад, която според Вашингтон е убила 87 души на контролирана от бунтовниците територия. Сирия отрече да е извършвала такова нападение.

По-рано тази година Башар Асад заяви в интервю за АФП, че предполагаемата атака от април е "100 процента фалшификация", използвана за оправдаване на американските удари.

Атаката бе най-твърдото действие на САЩ в продължаващата вече 6 години гражданска война в Сирия. Тя увеличи риска от сблъсък с Русия и Иран - двата главни съюзника на Асад.

САЩ и съюзническите разузнавания са идентифицирали с течение на времето няколко места, където подозират, че прпавителството на Асад може да крие новопроизведени химически оръжия от инспесторите, заяви американски представител, запознат с разузнавателните данни.

Оценката е направена частично въз основа на разположението, сигурността около заподозрените места и друга информация, която пожелалият анонимност чиновник не пожела да разкрие.

Според него предупреждението на Белия дом се основава на нови информации за необичайна активност, която може да е свързана с подготовка на химическа атака.

Макар разузнавателните данни да не се смятат за окончателни, администрацията на Тръмп бързо решила да отправи открито предупреждение към режима на Асад за последиците от нова химическа атака срещу цивилни в опит да я възпре, допълни източникът.

По време на американските ракетни удари през април представители на Вашинтгтон ги обявиха за "еднократни" и предназначени да не допуснат следващи химически атаки, а не разширяване на ролята на САЩ в сирийската война.

През последните три месеца САЩ предприеха редица действия, с които демонстрират готовността си да нанасят удари, най-вече с цел самозащита, срещу сирийските правителствени сили и техните съюзници, сред които Иран.

Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли написа рано тази сутрин в туитър:

"За всяко следващо нападение, извършено срещу сирийския народ, отговорност ще носи Асад, но също така Русия и Иран, които го подкрепят в избиването на собствения му народ."

След априлската атака Вашингтон няколко пъти удари подкрепяните от Иран милиции и дори свали дрон, заплашващ оглавяваните от САЩ коалиционни сили. Американците свалиха и сирийски самолет по-рано този месец.

Тръмп нареди и засилени военни операции срещу "Даеш" и даде повече правомощия на американските генерали.

Кремъл: Заплахите са неприемливи

Предупрежденията на Белия дом към Башар Асад и неговата армия са неприемливи, заяви говорителятна Кремъл Дмитрий Песков.

"Не съм запознат с каквато и да било информация за заплаха, че могат да бъдат използвани химически оръжия", каза той пред журналисти.

"Разбира се, смятаме за неприемливи подобни заплахи към легидимного ръководство та Сирийската арабска република", допълни "гласът" на Владимир Путин.

Правозащитници: Американците убиха десетки пленници на "Даеш"

Десетки хора са убити при въздушни удари срещу затвор на "Даеш" в Източна Сирия. Атаките вероятно са извършени от оглавяваната от САЩ коалиция, съобщиха от Сирийската обсерватория за правата на човека, предаде Ройтерс.

От коалицията заявиха, че ще проверят твърденията.

Според правозащитниците ударите били извършени на зазоряване на 26 юни. Те поразили сграда в град Ал Маядин, използвана като затвор. Загинали най-малко 42-ма души, които Обсерваторията идентифицира като пленници на "Даеш".

"Ако сме виновни за каквито и да било цивилни жертви, ще го признаем", заяви полк. Райън Дилън - говорител на международната коалиция.