Специална комисия на Народното събрание ще разследва процедурите по избора на нов военен самолет в следващите два месеца. ГЕРБ ще имат най-много представители в нея - 8, те ще са и единствени в ръководството й с председател и зам.-председател.

Управляващата коалиция ще има мнозинство в 19-членния орган, тай като "Обединени патриоти" ще имат двама души.Останалите 9 места са съответно 6 за левицата, 2 за ДПС и 1 за "Воля".

Така на практика решенията на временната комисия могат да бъдат взимани само с гласовете от парламентарното мнозинство. Отхвърлено бе предложението на БСП щом ще има комисия, която разследва обстоятелства, то тя да бъде на паритетен принцип, каквато нерядко е била парламентарната практика в годините назад. 

Дейността на временната комисия няма да спира процеса на придобиване на нов тип боен самолет от Министерски съвет, а ще цели постигне по-голяма яснота и прозрачност в обществото относно един от най-големите инвестиционни разходи за превъоръжаване на армията, увериха вносителите от ГЕРБ. 

Дебатите за новото парламентарно звено бяха повече от ожесточени, като от ГЕРБ и лично председателят на Народното събрание Димитър Главчев през по-голямото време се стремяха да внушат, че проверката няма нищо общо с личността на президента Румен Радев. Името на държавния глава не е споменато и в официалните мотиви. Това не попречи то да е в почти всяко от изказванията.

По време на дебатите обаче депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев "осуети" без да иска всички опити на колегите си да отрекат, че опитват да атакуват Радев, питайки от трибуната кой е бил човекът, който е имал отношение към процедурите от самото начало. Отговори си сам - президентът Румен Радев (в качеството му на ръководител във Военновъздушните сили - б.р.)

Очаквайте подробности