Ковчежникът на Ватикана и глава на австралийската католическа църква Джордж Пел бе обвинен в сексуално посегателство, предаде Би Би Си.

От полицията в Австралия обявиха, че няколко предполагаеми жертви са подали сигнал срещу Пел, без обаче да поясняват съдържанието на жалбите. Към момента финансовият съветник на папата, който се намира във Ватикана, твърдо отрича всякакви обвинения.

"Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си, след като чуе съветите на своите лекари“, се казва в комюнике на католическата църква. 

Дордж Пел, който е сред водещите фигури във Ватикана, заставащи срещу хомосексуализма, и преди е бил свързван със сексуални издевателства. Миналата година Пел даде показания за посегателства върху деца. В периода между 1996 и 2001 година пък, в който Пел е бил архиепископ в Източен Мелбърн, редица сигнали за сексуален тормоз, извършен от представители на църквата, са постъпили в полицията.

Кардиналът признава, че църквата е допуснала грешка, позволявайки насилие над деца, но отрича собствената си връзка със случаите. Пел ще трябва да се изправи пред съда в Мелбърн на 18 юли тази година.