Днес Андрей Ковачев (ГЕРБ) бе избран за член на Бюрото на Европейския парламент като квестор. Досега български евродепутат не е заемал толкова висока позиция в ръководството на Европейския парламент. Това става ясно от прессъобщение на групата на Европейската народна партия.

Ковачев е бил избран с тайно гласуване от членовете на Европейския парламент. 

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент. Те взимат решения за административните и финансови правила, при които евродепутатите работят. Тяхно право е да внасят предложения за изменение или нова редакция на всички нормативни актове, приети от Бюрото на Европейския парламент.

Андрей Ковачев щял да работи за  намаляването на административната тежест в институцията, за да могат евродепутатите да се съсредоточат върху законодателната дейност на парламента.

"Трябва да се концентрираме в решаването на проблемите на гражданите. Те очакват от Европейския парламент да взима решения, с които да защитава правата им и да повишава стандарта им на живот, а не да затъва в административни процедури", заяви Андрей Ковачев след гласуването.