Европейската комисия реши днес да регистрира европейска гражданска инициатива за отмяна на нейния мандат да преговаря за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) със САЩ.

На 10 юли ще започне едногодишно събиране на подписи в подкрепа на инициативата от нейните организатори.

Съдът на ЕС през май т.г. анулира отказ на комисията да регистрира тази инициатива през септември 2014 г., година след началото на преговорите за ТТИП. Днес комисията съобщи, че е решила да не обжалва съдебното решение.

Съобщение на комисията пояснява, че регистрирането на инициативата засяга само административната допустимост на предложението за нея и че на този етап комисията не я е анализирала по същество. 

Ако за една година инициативата събере най-малко 1 милион подписа от най-малко седем страни-членки на ЕС, комисията ще трябва до три месеца да се произнесе дали да последва или не искането на гражданите, като и в двата случая тя ще трябва да мотивира решението си.

Регламент за приложение на Лисабонския договор въведе гражданските инициативи като средство за участие на гражданите в определянето на дневния ред на ЕС през април 2012 година. 

Веднъж официално регистрирана, европейската гражданска инициатива позволява на 1 милион европейски граждани от поне една четвърт от държавите-членки да поискат от Европейската комисия да предложи законодателен акт в области, където тя има правомощия да го направи.

Условията за допустимостта, както са предвидени от регламента за европейската гражданска инициатива, изискват предлаганото действие да не попада извън границите на законодателната инициатива на комисията.

Освен това предлаганият акт не може да бъде очевидно злонамерен, фриволен, провокативен и противоречащ на ценностите на ЕС.