"Дълбоко съм шокиран от всичко това, което става", заяви бившият президент на Франция Никола Саркози в тв интервю. Той е обвинен в корупция, злоупотреба с власт и нарушаване на професионалната тайна.

Сарко премина в контраатака и обяви, че социалистическата власт упражнява натиск върху съдиите като нападна и магистрати с леви убеждения. 

"Обвиненията са гротесктни. Ще ви дам доказателство - двете дами разследващи съдийки подписаха обвинението ми без дори да ми зададат един въпрос. Цели 15 часа преди това полицията ми задаваше въпроси и аз отговарях искрено. Стана едно досие от 45 страници, с което аз не бях запознат. А те, дори без да изтъкват мотиви, направо подписаха", обясни Никола Саркози пред тв журналистите. И допълни: "Толкова ли беше важно тази среща да бъде в 2 часа посред нощ".

"Никога не съм извършвал нито едно действие срещу републиката, нито срещу правовата държава", продължи бившият президент.

"Още когато Манюел Валс беше вътрешен министър, вие и аз знаем, че излъга. И сега, след като вчера той вече като премиер обяви, че обвиненията срещу мен са много тежки - аз питам: "Откъде знае?". Дали е говорил със съдиите по телефона? Или пък те са му направили специален доклад?, гневеше се Сарко.

Колкото до президента Оланд, неговите съветници се юрнаха да четат моите архиви и да разгласяват части от тях, което е обидно, нападна Саркози обкръжението на държавния глава.

Според него не може да бъде безпристрастно поведението на единия от разследващите го магистрати, който е "политически обсебен до степен да ликвидира седящия срещу него".

Саркози отрича обвиненията в търговия с влияние и твърди, че в записите между него и адвоката му Тиери Ерзог, който също е обвиняем е казал, че няма да помогне на върховния съдия Азибер (б.р. и той обвиняем по делото) да бъде назначен на примамлива длъжност в Монако, ако му свърши някаква услуга. "Интересно, че записите изтекоха в пресата, но точно тази реплика не бе публикувана", заяви бившият президент.

"Няма да се обезкуража от подлостта и политическите манипулациите и в края на август или началото на септември ще обявя дали се връщам начело на Съюза за народно движение и дали ще участвам в битката за Елисейския дворец след три години", категоричен бе Саркози в края на разговора.

Злоупотребата с власт - или както е по френския закон търговия с влияние, се наказва до пет години затвор и глоба от 500 000 евро. По обвинението за нарушаване на професионалната тайна присъдата може да бъде до пет години зад решетките и глоба 375 000 евро. А най-тежко е наказанието за корупция и то квалифицирана като "активна" по френския закон - тогава се лежи до 10 години, а глобата е 150 000 евро.