660 156 швейцарски франка, или близо 1,2 млн. лв. са похарчени за изработването на сайт и обучение на около 350 полицаи за работа с деца. Това става от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС.

Средствата са отпуснати по проект "Подобряване закрилата на детето и превенция на детската престъпност", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общият бюджет на проекта е 760 хиляди швейцарски франка.

Вътрешният министър отчита, че със средствата са постигнати следните резултати: изработване на сайта detskasigurnost.bg. Проверка на БГНЕС установи, че интернет страницата е изработена от ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика в София. С парите по проекта е разработен и Наръчник за полицейските служители, работещи с деца. Проведени са шест обучения за работа с деца на общо 240 служители на МВР. Разработена е и Автоматизирана информационна система за противодействие на детската престъпност и закрила на детето, както и са доставени компютърни конфигурации и сървъри за нейната поддръжка.

Системата позволява обобщение на данните за деца, които са извършвали престъпления и са установени от органите на МВР, както и на децата, станали жертви на престъпления. Обучени са 92 служители на МВР, които могат да работят с въпросната система. Разработени и отпечатани са брошури за превенция на учениците срещу употребата на наркотици, алкохол и цигари.