От ефира на една национална телевизия стана ясно, че управляващите назначават за втори мандат в мисията ни в Берлин съпругата на съдия Тони Гетов, осъдил ефективно зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Албена Гетова получава поста си в бъдеще време - с дата 1 януари 2015 г.

С приближаването на предсрочното изтичане на мандата на кабинета "Орешарски", зачестяват информациите, които излизат под сурдинка от масивната сграда на столичния бул. "Александър Жендов". Става въпрос за уредени конкурси за придобиване на дипломатически ранг, за повишаване в такъв, за вътрешен подбор с предизвестен победител и директно за назначения на "наши" хора на високи постове. 

От Министерството на външните работи (МВнР) вече коментираха различните излезли информации за заповед на министър Кристиан Вигенин, с която кариерно израстват или се изпращат на мисия 105 души. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък ги направи 160 в изказване от вчера. Отговорът на МВнР бе, че става въпрос за рутинна процедура

Завръщане у дома

Според източници на Клуб Z и в момента върви процес на назначения и конкурси, които будят учудване сред редиците на администрацията и то не от вчера, а през цялата една година от началото на управлението на този кабинет. 

Очакват се и три нови назначения като титуляри на мисии зад граница, твърдят източниците ни.

Бившият дипломат във Виена Климент Пръмов, син на Иван Пръмов (секретар на ЦК на БКП и бивш земеделски министър) и съпруг на ексшефката на БНТ Уляна Пръмова, е готвен за посланик в Нигерия. Пръмов е на 64 г., т.е. предстои му да се пенсионира.

Иван Генов, бивш дипломат в мисията ни в Москва, съосновател на партия "Българската левица" и соцдепутат в 7-ото ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС пък щял да стяга куфарите за Казахстан, като временно управляващ.

И Пръмов, и Генов са подали молби за възстановяване на служба във Външно преди около месец. Съгласно разпоредбите те се връщат директно с ранговете си и могат да вървят само нагоре в кариерата.

Любопитен е и слухът, че се готви мандат за Николай Цачев, който оглави Ситуационния център в централното управление на МВнР. Той е спряган за консул в Сао Пауло. Мисията ни там бе закрита, но покрай броженията с казуса Гълъбин Боевски, кабинетът даде заявка, че ще я открие отново, тъй като в Латинска Америка има голям брой български затворници, осъдени основно за наркотрафик.

Цачев стана публично известен, след като преди няколко години медиите гръмнаха, че е организирал дискотека в посолството ни в Бразилия, което оглавяваше и даже събирал пари за вход. Празненството било по повод ден на българската кухня. Бе обвинен и в отклоняване на средства за ремонти. Освободен бе през 2010 г. и реабилитиран сега. 

През 2011 г. на връщане от Бразилия, където присъства на церемонията по встъпване в длъжност президент на Дилма Русеф, Бойко Борисов, тогава премиер, обяви: "В посолството ни в Бразилия цари пълна разруха. Няма ток и вода. Това се дължи на крадците посланици - агенти на Държавна сигурност (ДС), които 20 г. са били изпращани там". Тези думи бяха казани по адрес на Цачев. Малко по-късно той отрече всички обвинения.

Иначе Цачев отрича да е работил за ДС, въпреки данните, че е бил секретен сътрудник на ПГУ с псевдонима "МАРИО"-1. Работел за контраразузнаването по линия на българските емигранти. Снет е от действащия оперативен отчет през 1989 г.

Вътрешен подбор

Служители в МВнР споделят, че напоследък са били отворени много нови позиции, които според тях трябвало да бъдат заети от определени хора. А хората са кадри на левицата. 

Така например главният секретар на ведомството Веселин Вълчев, който е на поста от 12 май т.г., първо е минал през спечелване на длъжност "координатор за българите в чужбина", а после е назначен за главсек. От 2009 г. до 2013 г. той бе посланик в Кипър. В периода 2005 - 2009 г. - началник на кабинета на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. 

Парламентарната секретарка на ведомството Невена Алексиева, която е стар кадър на левицата, се готви за позиция в отдел "Политически и институционални въпроси на ЕС" към Дирекция "Политики и институции на Европейския съюз", твърдят слуховете във ведомството. Ако Алексиева получи дипломатически ранг, каквато била идеята, то тя вече е качена на т.нар. вътрележка и може само да катери кариерната стълбица докато чака реда си да бъде изпратена в чужбина, казват още служители в МВнР.

От ведомството обаче категорично отрекоха Алексиева да участва в каквито и да е било конкурси или процедури по подбор, които биха й донесли дипломатически ранг. 

Публична тайна е още, че братът на постоянния секретар на посолството, най-висшият дипломат в МВнР Георги Димитров - Стефан Димитров, бе повишен в ранг "съветник" предсрочно. Стефан Димитров бе консул в Бон, Германия докато брат му бе посланик в Сърбия.

Иначе сегашният постоянен секретар на ведомството бе отзован през 2011 г. от тогавашния министър Николай Младенов като част от политиката на ГЕРБ да не се изпращат в мисиите ни зад граница служители на ДС. 

По закон постоянният секретар е отговорник за кариерното развитие в дипломатическата служба. В случая обаче Георги Димитров не е положил подпис под решението за "повишението" на брат си.

Брожения в МВнР има и срещу двама шефове на дирекции, получили рангове с нагласени, според техни колеги конкурси. Досега нямаше практика шефове на дирекции от общата администрация да бъдат произвеждани в дипломати. Имената им не се споменават.

Във Външно недоволстват и за това, че ведомствено жилище била получила бившата ни консулка в норвегия Михаела Енчева - страна по грозен жълт скандал отпреди няколко години, при който летяха обвинения за секстормоз. 

ДС нишката съпътства цялото управление на МВнР през изминалата година.

Освен реабилитирането на редица сътрудници на службите от времето на комунистическия режим на работа, такива се изпращат зад граница по заобиколния начин. Причината - президентът Росен Плевнелиев даде заявка, че няма да подписва укази за посланически назначения на дипломати с минало в ДС. Все пак такива лица се изпращат, но като втори човек в посолството. За това не е нужно "разрешение" от държавния глава. Така например Валентин Радомирски, разузнавач към Генералния щаб, замина като неакредитиран посланик - зам.-шеф на мисията ни в Молдова. 

Абсолютно същата е ситуацията със Златин Тръпков, който замества Светослав Спасов (бивш депутат от НДСВ и съветник на Бойко Борисов като премиер) в представителството ни в ОССЕ. 

Има още много примери, в които бивши ДС сътрудници са изпратени на мисия в мандата на кабинета "Орешарски" с мотива, че са дипломати и експертизата им трябва да бъде използвана.

Досегашният говорител на МВнР Ивайло Кашканов пък наскоро е бил преназначен на друга длъжност и повишен в ранг. Кашканов бе служител в посолството ни в Белград по време на мандата на Георги Димитров. 

Клуб Z потърси Външно министерство, за да потвърди или отрече имената, спрягани за посланици и "уредени" на удобни места малко преди края на месеца, когато се очаква премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка. Предвид факта, че в четвъртък министър Кристиан Вигенин и част от екипа му са в Сърбия, обещахме да получим отговор в петък.

Иначе премиерът Пламен Орешарски коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ, че е нормално назначенията зад граница да се уговарят поне шест месеца по-рано, за да се запознае приемащата страна с лицето, което изпраща България.