"Хората вече осъзнават, че наистина не трябва да се стига до етнически конфликт, въпреки че от началото на събитията (в Асеновград) доста се насочи темата в тази насока. На протеста в неделя имаше сериозно напрежение и имаше възгласи, които водеха до етническо противопоставяне."

Това каза тази сутрин пред бТВ главният секретар на МВР Младен Маринов, който, както е известно, присъстваше в Асеновград в неделя на най-големия досега протест срещу ромските беззакония в града.

Маринов напомни, че е имало отявлени опити да се пробие полицейският кордон, за да се нахлуе в махалата, но това не е била "масата от хората".

"Това според мен не бяха масата от хората, които бяха отишли там за един мирен процес. Имаше група от лица. Благодаря на хората, че осъзнаха, че са провокирани."

Главсекът смята, че министерството прави всичко възможно да се обезпечат всички региони с хора, макар че това е невъзможно дори в най-богатите западни държави. И няма да се промени веднага дори с назначаването на нови 400 души на щат във ведомството.

"Наистина има липса на кадри в МВР - надявам се това в рамките на 2 до 3 години да се нормализира. Ще използваме ресурсите на жандармерията и специализираните полицейски звена", заяви още Маринов, като дори похвали колегите си, че са се намесили много бързо след подаване на сигнала в Асеновград.

Той заяви, че няма двоен аршин - да са по-меки в ромските махали, а такова впечатление остава само от кампанийното отразяване в медиите. Затова например не са отразени проведените вчера операции в Пазарджик, Монтана и снощи в Роман, където е потушаван конфликт между две ромски фамилии.

По повод националиста със свинските опашки Петър Низамов-Перата, който нападна и окървави оператор на бТВ, главният секретар каза:

"Този човек не зачита не само полицейските служители - които явно за него не представляват властта, той посяга и на лица, които отразяват обективно събитията. Като цяло неговото поведение е провокативно и към служителите на МВР.

Предпочетохме да го задържим на по-късен етап, за да не направим ескалация на напрежението. През нощта беше задържан, и то на територията на Бургас."


По повод протестите в МВР за по-високи заплати той каза, че говори с колегите си на един език и е благодарен на депутатите, че променили закона, така че униформените да си получат парите за дрехи кеш.

Той спомена и за новите автомобили, които в момента се раздават повсеместно.

"Колегите показаха, че ние дори и в протестите сме много дисциплинирани. Те трябва да си кажат болката и исканията - обществото трябва да ги разбере. Но ние трябва да убедим обществото, че работим в негова полза", каза главният секретар на МВР.