Дъщерната компания на „Газпром” „Центргаз” ще бъде посочена от сръбските власти за изпълнител на проекта „Южен поток” в Сърбия и вероятно компанията да участва и в строителството на газопровода в България, съобщи руският в. "Ведомости".

Идеята е "Центргаз" да влезе в проекта в България, като замести компанията "Стройтрансгаз" на рускя олигарх Генадий Тимченко, бизнесът на когото беше поставен под ембарго от САЩ заради кризата в Украйна.

Все още не е ясна схемата, по която ще стане смяната. Според "Ведомости" може да се проведе нов търг за избор на изпълнители на проекта.Един от вариантите е ново провеждане на търга за избор на участник, коментират още източниците на "Ведомости".

В момента изпълнението на проекта у нас е спряно заради критики от Брюксел, свързани с промени в законодателството, които изключват морската част на газопровода от територията на ЕС. Така достъп до тръбата ще има само Русия, а не и трети страни, каквито са евроизискванията.

За възможна смяна на "Стройтрансгаз" с "Центргаз" в проекта на българска територия съобщи и изданието Forbes в края на миналата седмица.