4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени при производството на сирене и кашкавал у нас за 2016 г, съобщи Министерство на земеделието.
Това става въпреки факта, че производството на сурово мляко се увеличава. За периодаа в мандрите са постъпили 544 милион литра мляко за преработка.
93% от него е краве, останалото - овче, козе и биволско. Преработвателните предприятия пък са пуснали на пазара 134 000 тона кисело мляко, 53 000 тона сирене и 20 000 тона кашкавал.
Най-голям е ръстът при овчето сирене и кашкавал, където производството е скочило 60% спрямо 2015 г.
Интересно е и че за миналата година в българските мандри са влезли 40 млн. литра сурово мляко от чужбина - страни-членки на ЕС.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни