Външното министерство на Израел разпространи днес изявление, осъждащо американския милиардер Джордж Сорос, предаде Ройтерс.

Агенцията изтъква, че тази стъпка вероятно цели да сближи страната с Унгария преди посещението в Будапеща идната седмица на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Сорос - евреин, роден в Унгария, харчещ голяма част от богатството си за финансиране на демократични и правозащитни групи, постоянно е на мушката на дясното правителство в родината си. Главна причина е подкрепата му за по-голямото отваряне към имиграцията.

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи кампанията, обявяваща богаташа за враг на държавата.

"Нека не позволим на Сорос да се смее последен", гласят билбордове със снимки на 86-годишния инвеститор.

Според еврейски и други организации тази кампания подхранва антисемитизма.

Сорос, който рядко отговаря на атаките срещу себе си, не е коментирал билбордовете. Унгарски еврейски групи и "Хюмън райтс уоч", която частично е финансирана от него, обаче осъдиха нападките, като заявиха, че те "напомнят на нацистките плакати по време на Втората световна война".

Много от плакатите са разкрасени с антисемитски графити и дори с думите "смрадлив евреин".

Израелският посланик в Унгария разпространи изявление, осъждащо капанията, като заяви, че тя "навява тъжни спомени, но също така сее омраза и страх". Това очевидно е припомняне за участието на Унгария в депортирането на 500 000 евреи по време на Холокоста.

Часове след изявлението на посланика през уикенда обаче външното министерство на Израел разпространи "разяснение", в което се казва, че Сорос е легитимен обект на критика.

"Изявлението на посланика по никакъв начин не е имало за цел да делегитимира критиките срещу Джордж Сорос, който продължава да подкопава демократично избраните правителства на Израел", заяви говорителят на дипломатическото ведомство Емануел Нашон, като допълни, че Сорос финансира организации, "оскърбяващи еврейската държава и се стремят да го лишат от правото на самозащита".

Говорител на фондация "Отворено общество" на Сорос засега не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар.

Необичайното разяснение от страна на израелското външно министерство на изказванията на един от посланиците му става дни преди Нетаняху, който освен премиер изпълнява функциите и на външен министър, трябва да дойде на визита при Орбан.

Обикновено Израел бързо осъжда антисемитизма или заплахите за еврейските общности където и да било по света. Освен че изтъква това в изявлението, Тел Авив е решил да се фокусира върху заплахата, която смята, че Сорос представлява за израелската демокрация.

Сред финансираните от милиардера организации са "Хюмън райтс уоч", която често критикува израелската окупация на Западния бряг на река Йордан и политиката на страната към палестинците.

Подобно на Унгария, Израел също прие закони, които се опитват да ограничат влиянието на неправителствени организации, получаващи голяма част от парите си от чужбина.

Тел Авив и Будапеща за кратко бяха на нож през юни, след като Орбан похвали Миклош Хорти - унгарския кралски регент, като го нарече "изключителен държавник". Хорти е бил съюзник на Хитлер, а по негово време през 20-те и 30-те г. на ХХ век е прието антиеврейското законодателство. Той е сътрудничел на германците при депортирането на унгарските евреи по време на Холокоста.

Първоначално Израел изрази тревога, но след това бързо прие обяснението на правителството в Будапеща, че Орбан проявява нулева толерантност към антисемитизма и изобщо не е намекнал, че Хорти е направил нещо положително.

Добрите отношения между Нетаняху и Орбан предизвикаха учудване в ЕС, където унгарският премиер е смятан за противник на либерализма. Партията му оряза свободата на печата и затруднява усилията на ЕС в справянето с миграционната криза.

Унгарското правителство води преговори с Израел за закупуването на предпазни огради, които да не позволяват на мигрантите да влизат. Израел пък иска по-добри отношения с държави, които се надява да заемат неговата страна при дискусии в ЕС, в които той е подложен на критики.