Бивш руски бизнес партньор на Доналд Тръмп е бил потърсен от висш правителствен чиновник в Москва, който предложил да предостави на милиардера компромат срещу Хилъри Клинтън.

Това става ясно от имейл, изпратен до Доналд Тръмп-младши на 3 юни 2016 г., разкрива в. "Ню Йорк таймс".

В мейла имало обещание, че документите "ще уличат Хилъри и нейната дейност по отношение на Русия и ще бъдат много полезни на баща ти".

Обещанието е от доверен посредник, който изпратил писмото. Името му е Роб Голдстоун - бивш журналист от британски таблоид.

"Това очевидно е много чувствителна информация от много високо ниво, но е част от подкрепата на Русия и нейното правителство за Тръмп", допълвал той в посланието.

Тръмп-младши отговорил само след няколко минути:

"Ако е това, което казвате, то ми харесва, най-вече по-късно през лятото."

4 дни по-късно, след серия от имейли, посредникът предложил среща в Ню Йорк в четвъртък с "адвокатка на руското правителство".

Синът на Тръмп се съгласил и допълнил, че вероятно ще доведе със себе си "Пол Манафорт (шефа на предизборния щаб) и моя зет" Джаред Къшнър, който сега е е един от най-близките съветници в Белия дом.

Доналд Тръмп-младши

На 9 юли руската адвокатка Наталия Веселницкая вече седяла в офиса на Тръмп-младши на 25-ия етаж на Кулата "Тръмп" в Ню Йорк, само един етаж под кабинета на неговия баща и бъдещ президент на САЩ.

И синът на държавния глава, и Веселницкая отрекоха пред "Ню Йорк таймс" преди последната публикация, че са обсъждали компромат срещу Хилъри Клинтън.

Сега изданието се е добрало до имейлите между Тръмп-младши и Голдстоун. 

Малко по-късно и Доналд Тръмп-младши ги пусна в профила си в туитър, за да бъде, както заявява, изцяло прозрачен. Кореспонденцията заема 4 страници. Президентският син я разпространил, след като е бил уведомен от вестника, че ги притежава и е ил помолен за коментар.

 

 

От имейлите става ясно как е организирана срещата с Веселницкая и колко нетърпелив е бил президентският син да получи това, което му е било обяснено, че е помощ от руското правителство.

Министерството на правосъдието на САЩ и комисиите по разузнаването в Камарата на представителите и Сената разследват дали някой от приближените на Тръмп е влязъл в сговор с руското правителство за изборите през ноември 2016 г. в полза на Тръмп. Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Москва се е опитала да наклони везните в полза на Тръмп.

Следите към срещата на Тръмп-младши с Наталия Веселницкая водят към руския главен прокурор Юрий Чайка.

Не е ясно какво точно е съдържала компрометиращата информация срещу Хилъри и няма доказателство, че тя е получена чрез хакерски атаки срещу сървърите на Националния демократически комитет (НДК), довели до огласяването на хиляди имейли. Но през последните дни свидетелствата на някои от организаторите на срещата, вклрючително Тръмп-младши, се променят или противоречат на написаното в кореспонденцията.

На 3 юни 2016 г. Роб Голдстоун пише на Тръмп-младши, че действа от името на общ приятел - Емин Агаларов, една от най-големите звезди на руската попмузика. Като артистично име той използва Emin. Син е на Араз Агаларов - строителен магнат, наричан понякога "руският Доналд Тръмп".

Агаларов-старши е близък с руския президент Владимир Путин и компанията му е спечелила редица примамливи договори за строителство. Путин го награждава с Ордена на славата на Руската федерация.

Магнатът и Доналд Тръмп организирали заедно конкурса за "Мис Вселена" в Москва през 2013 г. Тогава семействата на двамата станали доста близки.

Емин записал видео с мелодия от телевизионното шоу на Тръмп, в която американският милиардер прави камео и произнася култовата си реплика "Уволнен си!" А Агалатов-баща пък щял да строи заедно с Тръмп хотел му в Москва. Тази сделка обаче така и не била реализирана.

"Емин току-що се обади и ме помоли да се свържа с тебе за нещо много интересно, - пише Голдстоун в имейла. - Главният прокурор на Русия се е срещнал с баща му Араз тази сутрин и на срещата е предложил да даде на щаба на Тръмп някои официални документи и информация, която ще уличи Хилъри и нейните действия относно Русия и ще бъдат много полезни на баща ти."

И пита:

"Кой според теб е най-добрият начин да се действа с тази информация и би ли могъл да говориш директно с Емин за това?"

Наталия Веселницкая

Адвокатката Наталия Веселницкая е много близка с руския главен прокурор Юрий Чайка, назначен от Пути

След като отговорил с "харесва ми", Тръмп-младши си уредил разговор с Емин, като му изпратил номера на личния си мобилен телефон.

"ОК, той е на сцената в Москва, но ще слезе до 2- минути и съм сигурен, че ще се обади", пише по-късно Голдстоун.

Отговорът от сина на Тръмп идва час по-късно:

"Роб, благодаря за помощта. Д."

На другия ден Голдстоун пише:

"Дон, надявам се, че всичко е наред. Емин помоли да насроча за вторник среща с теб и адвокатката на руското правителство, който пристига от Москва. Вярвам, че си наясно за тази среща - и се чудя дали в 15 часа или по-късно във вторник те устройва?"

А ето какво съобщава британецът в имейл от 7 юни:

"Ще изпратя на охраната имената на двамата, които ще се срещнат с теб, когато ги имам по-късно днес."

По това време Тръмп е вече номиниран за кандидат-президент и е охраняван от Сикрет сървис. А достъпът до кулата му в Ню Йорк е строго контролиран.

Веселницкая твърди, че е дошла с преводач, но отказва да назове името му.

Тръмп-младши уведомява Голдстоун, че препраща цялата им кореспонденция на Пол Манафорт и Джаред Къшнър.

И двамата признаха, че са участвали в срещата. А Манафорт дори допълва, че тя е организирана от Тръмп-младши.

Потърсен от "Ню Йорк таймс" за коментар още на 8 юли, президентският син я описва така:

"Това бе кратка среща за запознанство. Помолих Джаред и Пол да се отбият. Първо обсъдихме програма за осиновяване на руски деца, която бе популярна сред американските семейства допреди години, но след това бе прекратена от руското правителство, но нито тогава, нито след това стана дума за кампанията."

След като на другия ден е информиран от вестника за подготвяната нова публиация, че на срещата е ставало дума за компромат срещу Хилъри, той заяви, че се е срещнал с Веселницкая по искане на свой познат човек от конкурса "Мис Вселена" от 2013 г., който баща му организирал в Москва. Думите на Веселницкая, че разполага с компрометираща информация, обаче се оказали двусмислени и неразбираеми. Бързо се разбрало, че тя няма инфомация от значение. А твърденията били само претекст за срещата.

Роб Голдстоун споделил същото за срещата.

А Веселницкая споделя, че никога не е действала от името на руското правителство и не е обсъждала такива въпроси с него.

Дмитрий Песков - говорителят на Путин, заяви, че руският президент не познава адвокатката.

От Белия дом казаха, че президентът не е бил на срещата и е научил съвсем наскоро за нея. Същото каза и неговият адвокат.

Певецът Емин няма да коментира, заяви Роб Голдстоун.