За втори пореден ден вчера парламентът изобщо не започна да заседава, тъй като в залата нямаше кворум по вина на ГЕРБ. Преди това имаше и още два пленарни дни, в които кворумът бе провален по средата на заседанието заради напускане на залата от БСП.

Заради безпрецедентната парламентарна криза политическите сили заговориха за нови консултации помежду си. Инициативата дойде от лидера на ДПС Лютви Местан. Той предложи идния вторник да се проведат консултации за законодателната програма до края на мандата. Според него това е единственият начин пленарните дни да не се превръщат в "безкраен низ от процедурни хватки". Според Местан трябва да се определи консенсусен дневен ред.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията ще участва в консултациите ако има такива. Според него би било по-добре ако те се водят на по-експертно ниво и от ГЕРБ да присъстват хора, които се занимават със законодателната програма като Цецка Цачева и Димитър Главчев. Борисов обаче заяви, че ако трябва и той ще присъства на тези консултации. Той обясни, че ГЕРБ ще подкрепи поправката в НК, с която се криминализира пускането на слухове срещу банките и актуализацият на бюджета - държавния или на НЗОК, тъй като болниците са пред фалит.

Винаги съм бил против това, но вече от това което чувам от всички доктори - от Генчо Начев до Тонев - всичките са ми се обадили и казаха - фалит, нямаме парти",

поясни Борисов.

Шефът на ПГ на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов също заяви, че партията е отворена за подобни консултации. Той обаче изтъкна, че те ще са безмислени ако  някоя от партиите отсъства от тях. Депутатът от БСП Корнелия Нинова изброи няколко закона, които според нея са безспорни и трябва да се приемат. Такива са законът за професионалното образование, за автомобилните превози, за жп транспорта, за защита на растенията, за отбраната и въоръжените сили и т.н.