БСП би подкрепила създаването на нов антикорупционен орган, ако той се назначава от президента или пък ако се избира с 2/3 мнозинство от парламента. Това каза пред Клуб Z зам.-шефът на правната комисия Филип Попов.

Темата за нов антикорупционен орган стана отново актуална в последните дни. Създаването на такъв бе записано в предизборната програма на ГЕРБ. Герберите успяха да го вкарат и в програмата на правителството. В миналия мандат екипът на вицепремиера Меглена Кунева изготви антикорупционен закон, който предвиждаше именно създаването на такъв орган. Тогава обаче този закон така и не стана факт, именно защото патриотите не го подкрепиха. БСП също не подкрепи закона тогава.

Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията отново не би подкрепила нов орган, подобен на този, който предлагаше Кунева. Нинова припомни, че според тогавашните планове на мега агенцията й се е дало правото да работи по анонимни сигнали, а изборът на ръководство е щял да става от политиците. Лидерът на БСП обаче не уточни какъв вид институция партията би подкрепила.

Според Попов, ако този орган е към президента, това ще гарантира неговата независимост. Същото важи и ако агенцията се избира с мнозинство от 2/3 от парламента. Преди време от БСП бяха лансирали и идея шефът на този орган винаги да е от опозицията. Попов също каза, че тази идея заслужава внимание.

Новият антикорупционен закон би трябвало да бъде внесен през есента и да бъде приет до края на годината. Идеята е фактът на неговото приемане да бъде отчетен в поредния доклад на ЕК, който се очаква да бъде публикуван в началото на следващата година. В предишния мониторингов доклад изрично се настояваше за създаването му.