Най-важният индикатор за футбола е статистиката. Нейните показатели са най-обективния източник на информация за реалните качества на отборите. Да видим как стоят нещата с основните показатели на това първенство за отборите, които продължиха в четвъртфиналите.

За мен лично най-важният компонент е владеенето на топката. А най-добре нещата се виждат в броя на точните подавания. По този компонент отборът на Германия има потресаващо превъзходство с 3327 в четирите си мача досега. Следват Аржентина с 2902, Франция - 2503, Белгия - 2466. Бразилия заема едно твърде задно място с 2357 паса. Холандия и Коста Рика са назад.

Какво ни казват тези цифри? Германия е единственият отбор на първенството, който изцяло подчинява играта си на постепенната атака с търпеливото ѝ изграждане. Показател, че този отбор има изключително добре изградена система на осъществяване на контрол върху действията на терена. Най-интересното е, че на това първенство немците напрактика изпреварват по този показател Испания - символът на въпросния стил, наречен „тика-така”. В своите три мача на първенството испанците бяха разиграли 2250 подавания, което е малко под нивото на немците.

Тази статистика говори красноречиво, че Бразилия не играе модерен футбол така, както го разбираме в последните години. Забележете, Луис ван Гаал, който научи „Байерн” (Мюнхен) на стила с много подавания е разбрал, че няма как да го направи с Холандия и е предприел по-директен подход.

Друг важен критерий са ударите към вратата. Тук в челото виждаме Аржентина и Белгия  с по 83 удара. За Аржентина головете са 7, за Белгия - 6. Изключително много стрелба на халост. Франция е със 76 удара и 10 гола, като Бензема е шутирал цели 26 пъти към вратата на противника за своите 3 попадения. Немците са пробвали 70 удара и 9 гола, като Мюлер е отправил топката към вратата 14 пъти за 4 успешни опита. Шокът по този компонент предизвиква Холандия. Със само 53 удара, "лалетата" са вкарали 12 гола. Бразилия и тук е в края на класацията с 63 удара за 8 гола.

Хамес Родригес от Колумбия води при голмайсторите с 5 гола, но той има и 2 асистенции. Направил го е само с 11 удара към вратата. За сравнение, Бензема има 26, Ди Мария - 23, Меси - 16, Неймар - 14. На този етап Хамес прави нещо невероятно при положение, че не е чист нападател и стреля към вратата по-рядко. При асистентите огромна е ролята на Куадрадо от Колумбия, който дейно участва в цели 4 от общо 11 гола на своя отбор. Валбуена от Франция и Блинд от Холандия са неговите асистенти с 3 решителни подавания.

Най-успешният като чисти отигравания играч на първенството е защитникът на Аржентина Езекил Гарай. Отиграл е топката 179 пъти със само 2 процента брак. Аксел Витцел от Белгия също е много успешен, след като при 300 срещи с кълбото е направил само 4 процента грешки. Не е случаен фактът, че Белгия и Аржентина са стабилни в защита.

Ето и един акцент, който малцина са забелязали. Двама играчи на Коста Рика оглавяват класирането по най-много извършени нарушения. Това са капитанът Руис с 12 и Боланос с 10. Видно е, че Коста Рика разчита много на накъсванията на играта, като елемент от желанието си да се противопостави на съперника. Тук присъства и Маруан Фелайни от Белгия - също с 10.
Белгия е отборът, който показва завидно ниво в много компоненти от играта. Защитникът им Ван Буйтен е спечелил най-много единоборства – цели 78, друг техен състезател - Вертонген, е със 72. Ето защо Белгия доминира в мачовете си, причината е че отнема много бързо топката от противника.

И едно обобщение в края на анализа - по статистически компоненти Германия е най-балансирания отбор на първенството. Тежестта и отговорността в Бундестима се разделят най-равномерно между всички на терена.

Записа Жаклин Михайлов