"След изборите може да е по-актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а може да се окаже вярна обратната посока - кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед на интересите на България, на гражданското общество и на базовите ценности на българската демокрация". 

Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира изказвания от последните дни, с които много от партиите се разграничават от евентуално бъдещо управеление съвместно с ДПС. Местан каза още, че ДПС като либерална партия винаги е била по-скоро подкрепяща, отколкото основен субект в управлението.

Местан посочи, че напоследък се чуват заклинания и отляво, и отдясно - "Никога с ДПС".

"ДПС обаче не може да бъде поставена в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС знае своята стойност, ДПС знае своята идентичност, ДПС знае от кои ценности не може да отстъпи", заяви той.

На въпрос дали е възможно в следващия парламент БСП и ДПС да работят заедно Местан отговори: 

"Кой е казал, че ДПС и БСП са обречени завинаги един за друг, кой е казал, че са скачени, и кой е казал, че не е възможен диалогът с лявото". По повод отношенията с Бойко Борисов Местан уточни: "Кафе - да, но кафето не е равно на прегръдка, не е равно на целувка".

Лютви Местан заяви още, че България не трябва да се връща към отречени форми на управление и към проблематични коалиции. Той призна, че и настоящата коалиция между ДПС и БСП може да се приеме за проблематична. Недопусимо обаче било и завръщането към авторитарни модели на управление. 

"В този смисъл стои въпросът не кого би подкрепило ДПС, независимо дали влиза или не в управлението, не коя политическа сила, а какъв модел на властта", посочи той. Важно било не кои партии влизат или формират едно управление, а каква е политиката, която биха водили.