Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което "моли да бъде извършена проверка...  за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс от г-н Цветан Цветанов." Официалното съобщение е на МВР.

Повод са изказвания на народния представител, че справката на МВР за срещите между депутата от ДПС г-н Делян Пеевски и заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато е бил вътрешен министър, е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници, поясняват от вътрешното министерство.

Скандалът между Пеевски и Цветанов тръгна, когато депутатът от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че се е виждал 40 пъти с втория човек на ГЕРБ, докато е бил вътрешен министър. Цветанов обаче каза, че срещите са били не повече от 7 и заяви по телевизията, че в МВР се фалшифицират документи.

Независимо от написаното днес по медиите, срещу Цветанов надали може да бъде образувана прокурорска проверка по чл. 286 от НК за набедяване. Той гласи следното:

Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

Телевизиите или медиите не са "надлежен орган". Затова и министър Йовчев е формулирал сигнала си по различен начин, без да споменава "набедяване".

При втората хипотеза - за клевета, Цветанов вече би отговарял по частен ред и прокуратурата няма как да се намесва в подобен процес. Там пък не може цялото МВР да се почувства оклеветено с произтичащите от това последствия - че е изпитало мъка, обида и т.н. Затова би трябвало частното лице Цветлин Йовчев или който и да било, да внесе тъжба срещу Цветанов.

Срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър вече текат 3 наказателни дела - по едното бе оправдан, по другото осъден (и двете на първа инстанция), а третото започна вчера.