Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които отряза външното финансиране на съсловните магистратски организации. Поправката засяга най-вече Съюза на съдиите. Точно 116 депутати бяха "за", 6-има "против" и  52-ма "въздържали се". Дискусията по промените бе кратка, като основният акцент в нея бе възхвала на унгарския премиер Виктор Орбан, който също по подобен начин ограничи финансирането от страна на чужди неправителствени организации.

Водещ вносител на промените е шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Според него средствата за дейността на магистратските организации трябва да се събират само от членски внос и дарения на членовете им. Кирилов смята, че така се усилват гаранциите за прозрачност. Той изтъкна, че между първо и второ четене на законопроекта от забраната ще бъде изключено финансирането по линия на ЕС.

Това става по нареждане на премиера Бойко Борисов, който поръча на правосъдната министърка Цецка Цачева да говори с депутатите от партията за промяната. Заръката бе отправена на заседанието на Министерския съвет през миналата седмица.

Единствените двама депутати, които участваха в дебатите, бяха Георги Марков (ГЕРБ) и Павел Шопов ("Обединени патриоти"). Марков заяви, че подкрепя законопроекта. Той изтъкна, че съдебната власт у нас е независима и именно затова прокуратурата е в съдебната власт и има самостоятелен бюджет.. Марков коментира факта, че Кирилов е сравняван с Орбан заради този законопроект.

"Няма по-голям комплимент за един млад политик. Орбан се обяви срещу опитите чужди фондации да се налагат на правителството. Получи директна подкрепа от Израел", припомни Марков.

Той изтъкна, че българската държава е осигурила много добро заплащане на българските магистрати и ги призова да бъдат така добри да финансират организациите си от членски внос.

"Не може чужди фондации - американски, руски, арабски, да финансират българските магистрати", заяви Марков.

И призова магистратите да не говорят от телевизията, а със съдебните си решения.

Павел Шопов изтъкна, че съдебната система е особена, консервативна и бързи реформи в нея са контрапродуктивни.

"Има недоволни хора, които скачат два метра над земята", каза Шопов по повод обществената реакция срещу тези промени.

Без да споменава имена, но очевидно визирайки шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, Шопов изтъкна, че "няма първи съдия".

"Един магистрат не може да прави политика, няма право да дава интервюта, да участва в действия на политически сили. Митологизираме определени хора, обличаме ги в одеждите на рефрматори, които носят едва ли не истината и реформата. Съдебната ситема не е лоша, тя не е добра, тя е като всички други сфери. Някои хора много я корят, много я плюят", каза Шопов.

Според него Унгария е "страна, която може да бъде за нас като пример".

Другата спорна поправка в закона гласи, че членовете на Висшия съдебен съвет могат да бъдат повишавани като магистрати с едно стъпало без конкурс, след като изтече мандатът им в кадровия орган на съдебната система.