Народното събрание прие на първо четене промяна в Закона за съдебната власт, която забранява на професионалните организации на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители достъп до чуждестранно финансиране. Обещанието е преди второто четене Европейското финансиране да бъде изключено от думата „чуждестранно”.

Така обявена, новината е лесно „продаваема” – българите по принцип обичат някой друг да бъде лишен от едни пари. Става дума обаче за финансиране на проекти, а не за пари на калпак. Финансиране на дейности на организации, а не за финансиране на магистрати. Обучение на съдии и прокурории, а не плащане на съдии и прокурори. За такива проекти става дума, но това законодателите нямат интерес да казват.

Така е в свободния свят

В т.нар. Западен свят, към който България сама поиска и сама положи усилия да се присъедини, хората отдавна са разбрали колко важно за развитието е гражданското общество. Практиката отдавна е показала, че независимите от държавата организации могат по-ефективно, по-прозрачно и по-иновативно да извършват изследвания, да изработват модели на алтернативни политики, да изпълняват обществена функция. Затова в свободния свят държавите отделят средства за развитие на гражданското общество – т.е. определят цели и правила, а неправителствени организации кандидатстват с проекти. След като получат одобрение, получават и финансиране за предварително уточнени дейности. Средства за гражданско общество отделят и много частни дарители. Не, не е само Сорос.

В главите на законотворците обаче вероятно прелитат найлонови торбички с пачки долари, а в полунощ Чичо Сам се явява с онзи цилиндър от комунистическите карикатури и прошепва зловредните задачи на „грантаджиите”: искайте нещата да са по-добре, предлагайте решения, подкрепяйте културата и изкуството, работете за образованието на децата… В партизанските глави вероятно нещата се случват така, но в свободния свят всички тези проекти са прозрачни и контролирани. Виждал съм бентли, купено от обществени поръчки, не съм виждал бентли, купено от грантове.

Така би направил Путин, не би направила Меркел

Законодателят реши да гарантира независимост на магистратите, като забрани на съсловните организации да провеждат обучения и да извършват изследвания. Това е несъстоятелно и няма общо със зависимостта и независимостта. Една е съсловната организация, която дразни статуквото – Съюзът на съдиите в България. Дразнят ги техните позиции и техните представители в медиите. Само няколко минути са ви необходими, за да откриете в интернет информация за финансираните проекти на тази организация – обучения и изследвания. Колко скучно. Дори и те да спрат, гласовете си остават.

Осъзнават или не, управляващите тръгнаха по стъпките на Путин. Това е атака срещу идеята за гражданско общество изобщо. Атака срещу прозрачното финансиране с публично обявени цели. Днес са магистратите, утре ще са наблюдаващите избори. След това ще са занимаващите се с образование. Как ви звучи този лозунг: Да гарантираме независимостта на изборите! И да забраним чуждестранно финансиране за наблюдаващите изборите. Да върнем независимостта на българския учител! И да забраним чуждестранното финансиране за образователен обмен и обучения на преподаватели. Да направим независими българските библиотеки! И да забраним чуждестранното финансиране на ремонта и запълването на фондовете на българските библиотеки. Добре, ще ги забраним. И тогава ще останем и без наблюдение на изборите, и без шанс за повишаване на квалификацията на работещите в образованието, и без нови библиотеки. Разбира се, държавата може да финансира всичко това, но - първо, не го прави, второ, половината пари ще бъдат откраднати по пътя, и трето, това ще доведе до политическа зависимост.

Срещу Запада

Вижте кой внесе и кой защити от парламентарната трибуна законовата промяна. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) представи законопроекта – той не е човек с политически позиции, трябвало е да представи нещо, представил го е. Вижте кой защити проекта – Георги Марков (ГЕРБ), който е известен и като агент Николай от VI отдел на Държавна сигурност; Павел Шопов („Атака”), който е представител на най-проруската партия в целия Европейски съюз, която иска България да напусне Съюза и да се присъедини към непрекъснато основаващия се Евразийски съюз около Москва.

Днес Народното събрание обърна гръб на Западния свят и се усмихна на Кремъл и неговите ценности. Гражданското общество срещу централизирания контрол. Прозрачност срещу конспирация. Свободният свят срещу бившия ни свят. На фона на бездействието срещу данните на контраразузнаването за руска намеса в политиката, медиите, както и кибератаката в деня на изборите…

И нямаше нито един глас в българския парламент, който да се противопостави и да каже в прав текст за какво става дума. На ГЕРБ се пада задачата да спре преди второто четене тази стъпка за откъсването на България от Запада. На едни им харесва, на други не им харесва, но в момента това е най-прозападната партия в българския парламент.