Руският газов гигант „Газпром“ се опитва от 2011 г. да започне строителството на газопровода „Северен поток 2“ през Балтийско море до Германия. Компанията вече реализира проектът за първия газопровод - „Северен поток 1“. Това доведе до значителни противоречия между Полша и Германия. „Северен поток 2“, въпреки новата вълна от критика от Полша и възраженията на Еврокомисията, Европарламента и голяма част от страните-членки на ЕС трябва да бъде построен до 2019 или 2020 г. Тогава 70% от руския газ ще тръгне по балтийското трасе. Само че днес бъдещето на „Северeн поток 2“ изглежда лошо, пише Райнхарт Бютикофер във в. „Ди Велт“.

Не трябва да притежаваш способностите на пророк, за да разбереш, че любимият проект на Путин няма да стане реалност. Берлин вече схвана, че проектът не се вписва в общото уравнение и ще спаси останалата част от Европа от спорове по този въпрос. И без това „Северен поток 2“ противоречи на всички основни цели на енергийната политика на ЕС. На последното заседание на Съвета на министрите на ЕС по въпросите на околната среда се създаде силен фронт, настояващ Еврокомисията да проведе преговори с Москва за рамковите условия на проекта „Северен поток“. Формално Европейският съвет ще даде мандат на Еврокомисията вероятно след края на лятото. Провеждането на преговори от ЕС означава, че идеята на министъра на външните работи Зигмар Габриел за прокарване на „Северeн поток 2“, заобикаляйки европейските енергийни закони, се е провалила. Доколко бързо ще се удаде на ЕС да съгласува с Русия рамково споразумение, остава неясно.

Само че неизбежно е значителното забавяне. „Газпром“ не може да разчита преди изясняване да получи необходимото разрешение от Швеция и Дания. Освен това споразумение между ЕС и Русия трябва да бъде одобрено от Европарламента. Трудно е да се повярва, че някой знае колко пъти ЕП вече е гласувал против „Северен поток-2“. Засега по въпроса за „Северен поток 2“ канцлерката се е окопала зад претексти, за да не трябва да взима позиция по същество по разногласията за мащаба на енергийната зависимост от Русия. Сега Меркел трябва да реши и да предотврати опасното развитие на ситуацията.

В западна посока Германия изгражда политически мостове към Еманюел Макрон, за да бъде приведена отново в действие традиционната ос в ЕС. Отношенията с изтока са по-сложни, отколкото бяха преди обединението. За да бъде избегнато противопоставянето на Изтока и Запада вътре в ЕС, от времето на външния министър Ханс-Дитрих Геншер цели поколения немски политици са работили за разширяването на френско-германската ос до триъгълник „Париж-Берлин-Варшава“. Това днес е по-важно, защото Полша е управлявана от много сложни партньори.

„Северен поток 2“, който е вреден от гледна точка на екологията и енергийната политика, в настоящата ситуация се превръща и в основен препъникамък за възможен пробив в ЕС. Поради това Берлин не следва да продължава да пилее своята енергия за проекта за газопровода. Ние имаме по-важни неща, които трябва да строим.

Препечатваме статията от БГНЕС.