САЩ ще забрани на гражданите си да пътуват до Северна Корея, твърдят представители на две туристически агенции, които организират посещения в азиатската страна.

Koryo Tours и Young Pioneer Tours заявяват, че забраната ще бъде официално обявена на 27 юли и ще влезе в сила 30 дни по-късно. След изтичането на гратисния период паспортите на американските граждани, които посетят Северна Корея, ще бъдат обявени за невалидни. Информацията не е потвърдена от американските власти.

Според представителя на Young Pioneer Tours Ролън Биърд, информацията е получена от шведското посолство в Пхенян, което отговаря и за американските граждани в тоталитарната страна. Сега от дипломатическото представителство проверяват колко американски граждани се намират на територията на Северна Корея и ги призовават незабавно да напуснат.

Биърд коментира, че 30-дневния гратисен период от обявяването на забраната до влизането й в сила ще даде възможност на "всеки американец, който в момента е в страната като турист или като хуманитарен работник" да напусне, преди да бъде засегнат от санкциите.

Young Pioneer Tours е агенцията, която организира пътуването на студенти в Северна Корея, при което американецът Ото Уормбиър бе арестуван за опит да открадне предмет с пропаганден лозунг. Той бе осъден на 15 години трудов лагер, но бе върнат в родината си преди месец. Седмица след като пристига в САЩ Уормбиър почина.

Според севернокорейските власти причината за тежкото състояние на студента, довело до смъртта му, е заболяването ботулизъм, но семейството на Уормбиър твърди, че той е станал жертва на мъчения и нечовешко отношение от страна на тоталиталния режим.

Базираната в Китай Young Pioneer Tours тогава обяви, че повече няма да организира пътувания на американски граждани в Северна Корея.