Близо четири тона злато са открити в германски кораб, потънал в началото на Втората световна война, съобщава британското издание "Сън". Ценният метал на стойност близо 112 милиона евро е открит от служители на британската компания Advanced Marine Services в съндък в в пощенското помещение на товарния кораб "Минден". Смята се, че златото е пренасяно от Южна Америка към Германия през 1939 г.

Advanced Marine Services е поискала разрешение от властите в Исландия да извади сандъка от кораба и да го премести във Великобритания, като твърди, че находките принадлежат на откривателя.

Очаква се исландските власти да обявят официално кой притежава откритото на 190 километра от брега на страната злато в близките дни.

Корабът "Минден" е отплавал от Бразилия на 6 септември 1939 г., пет дни след избухването на Втората световна война. Ценният метал на борда му е бил получен със сътрудничеството на Banco Germanico, дъщерно подразделение на германската Dresdner Bank в Южна Америка. 

На 24 септември корабът е забелязан от британските крайцери "Дънидин" и "Калипсо" близо до бреговете на Исландия. По заповед на Адолф Хитлер капитанът на "Минден" го потапя, за да не позволи товарът му да бъде конфискуван. 

Екипажът е спасен от кораба "Дънидин", който го отвежда в британска военна база.

През 2015 г. двама златотърсачи обявиха, че са открили нацистки влак, пълен със злато и скъпоценни камъни, изчезнал пред Втората Световна война в Полша. Оказа се, че са намерени само следи от влака, за който в областта се носят легенди, а търсенето на товара продължава. След слуховете за откриването на нацисткия влак със злато и бързото развитие на туризма в региона местни производители пуснаха на пазара сувенири и дори шоколад в позлатена опаковка. Споровете около собствеността обаче не позволяват да се изясни къде ще се продават позлатени корабчета...