Бившият енергиен министър Румен Овчаров се надява на катарзис на днешния пленум на БСП.

„Не са много възможностите и вариантите. Единият вариант, за който се надявам, че ще се случи е самият Сергей Станишев да инициира промяната в партията и той да бъде движещата сила за свикването на конгрес на Българската социалистическа партия и за избор на нов председател. Разбира се, съществува и вторият вариант, в който той не прави необходимите промени и необходимите стъпки в тази посока, за която говоря, и тогава си мисля че самият Национален съвет ще си каже мнението“, коментира Овчаров пред радио „Фокус“.

Попитан дали очаква той и групата настояваща за ново ръководство на БСП да бъде заклеймена като „превратаджии“, той отговаря:

„Чак пък превратаджии... Какво значи превратаджии? Първо, не се занимаваме с организационни срещи срещу лидера, а напротив срещу групата, която си позволи да си каже мнението. Върви едно не много коректно лепене на етикети по техен адрес, което мисля че е много опасен знак за незабравени спомени и незабравени рефлекси от не толкова далечното минало в нашата партия. Така че, не става дума за превратаджии, а за нещо, което трябва да се случи, ако БСП иска да играе сериозна роля на следващите избори и след тях.“

На въпрос очаква ли изненади на пленума, Овчаров казва:

„Не знам какво разбирате под изненада. Ако, под изненада разбирате, че лидерът на БСП сам поема инициативата за промяна в партията, да това би било изненада за мен.“

Овчаров прогнозира, че „на тези избори няма да има никаква новина“.

„На тези избори всичко вече е дежавю. Ние сме гледали Бойко Борисов и сме гледали Лютви Местан вече две години. Бареков също не е новина. Единствената новина, единствения свеж полъх, така да се каже, може да дойде от БСП и ако ние успеем да го направим съм сигурен, че резултатът на изборите може да бъде много по-различен от този, който някои си представят сега. Любовта към Бойко Борисов не се е върнала. Страхът от него все още е жив и ако ние покажем една истинска нова алтернатива на Бойко Борисов, то ще имаме много сериозен шанс да успеем“, коменитра още Овчаров.

Според него ДПС може да бъде нормален и коректен политически партньор, ако не му се позволява да да злоупотребява. Той оправдава коалицията на БСП с хората на Лютви Местан, защото „нямаше друга възможност да се управлява България и да се свали Бойко Борисов от власт освен това партньорство с ДПС в сегашния парламент“.

„Изборът да остане Бойко Борисов на власт или да го свалим, за мен, съвсем еднозначно има своя отговор в желанието на българските граждани да свалят Бойко Борисов от власт. Така че, от тук нататък не бива да изхождаме от заклинанията. ДПС злоупотребява с властта, тогава когато му се позволи да злоупотреби с нея“, добави Овчаров.

Той очаква на днешното заседание да бъде обсъдена работата на правителството, но „в малко по-друг план“.

„Със сигурност ще трябва да си кажем мнението за това как беше формирано правителството – кои са назначенията, кой определи тези назначения, как бяха подбрани министрите и разбира се и много други назначения и действия на правителството“.

Според Овчаров макар мандатоносител на последния кабинет да е БСП, той е взимал решения в много тесен кръг, правил е назначения и „този тесен кръг стигаше до едно единствено име.“ Бившият енергиен министър каза още, че не оценява особено високо работата на кабинета „Орешарски“, макар да цени премиера лично като добър експерт.

„Но на Пламен не му беше дадена възможност да работи а пък от друга страна той не на прави необходимото, за да я получи тази възможност. Трудно беше, защото от двете му страни стояха две политически сили, които се опитваха да дърпат конците. Отпред и отзад стояха два икономически субекта, които пък играеха техните игри, така че в тази ситуация правителството не изпълни, това което трябваше да прави“, коментира Овчаров.