Окоро 3,5 милиона лева от отпуснатите целево 17 000 000 лв. за привеждане на НДК във вид, за да домакинства европредседателството, са похарчени "за други дейности". Това обяви настоящият изпълнителен директор на НДК Атанас Митев, който бе назначен за наследник на Мирослав Боршош от новия принципал на Двореца - министър Боил Банов.

Митев изнесе числата пред временната комисия в парламента, която проверява как се е управлявало дружеството "НДК - Конгресен център" АД. Той бе изслушан, заедно с други членове на Съвета за директорите преди и сега. По-рано обяснения пред комисията даде и вицепремиерката в служебния кабинет Деница Златева. На заседанието трябваше да присъства и самия Боршош, но час преди старна на изслушванията той обяви, че няма да се яви и прати становището си в писмен вид до комисията. В писмото си отрече всички обвинения.

Атанас Митев извади всички плащания по договори, направени до момента. Договорът за проектиране, преустройство и адаптация е за 19 859 997 лв., като в аванс са платени 20% от сумата или около 3,9 млн. лв. Сред това има второ плащане за 1,8 млн. лв.

Договорът от търга за доставка на техника за нуждите на събитията по време на Европредседателството е на стойност около 3,7 лв, като от него остават да се разплатят 280 000, а самата техника е доставена и се намира в НДК. По два договора за различен вид надзор са останали за плащане още 140 000  от общо около 270 000.

От данните стана ясно, че сключените от НДК договори за дейности, свързани с Европредседателството, са на обща стойност от 23 940 000 лв. От отпуснатите 17 000 000 лв. разпратени са около 7,7 млн. лв, а други лизо 5,8 са в банкови сметки на дружеството - една в ОББ и една - в ЦКБ. 

Според сметките - около 3,5 млн. лв. са отишли за "други разплащания", но "парите не са изчезнали", обясни на база на цихрите Митев. Той не каза повече - например има ли данни за какво точно е отишла сумата. 

В момента НДК разполага с около 6,7 млн. лв. по сметки.